Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. В Гърция ще обследват сеизмично сградите

Свят

В Гърция ще обследват сеизмично сградите

В Гърция ще обследват сеизмично сградите - Tribune.bg
Снимка:

Правителството на Гърция реши да възобнови предсеизмичните проверки на обществените сгради, като акцентира върху около 30 000 постройки, считани за критично важни, като училища, болници и други места за събиране на големи групи хора. Решението, което ще бъде приложено своевременно, стана ясно на среща за защита от земетресения, председателствана от министър-председателя Кириакос Мицотакис.

Организацията за антисеизмично планиране и защита, която разполага с необходимия експертен опит, ще отговаря за планирането на проверките с подкрепата на Техническата камара на Гърция. Очаква се да бъдат проверени около 64 000 обществени сгради от общо 80 000. Останалите 16 000 са били проверени през предходните години. Акцентът ще бъде поставен върху онези постройки, които се считат за особено важни, като например зони за обществени събрания или сгради със специални функции. 

Проверките ще се извършват в съответствие с регламент, който беше преразгледан през 2022 г. Ако по време на първичната проверка се установи проблем с дадена сграда или има доклад от собственика на сградата, ще последва вторична проверка. Според оценките на Организацията за антисеизмично планиране и защита процентът на сградите, изискващи вторично обследване, е не повече от 3-4 % от общия брой.

Освен това беше решено, че Организацията за антисеизмично планиране и защита ще пристъпи към ново преразглеждане на картата на сеизмичния риск, която за последен път беше актуализирана след земетресението в Атина през 1999 г., при което загинаха 143 души

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати