Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. В Германия се търсят 4000 доброволци за корона-експеримент на концерт

Свят

В Германия се търсят 4000 доброволци за корона-експеримент на концерт

Снимка:

Немски учени търсят 4000 доброволци, които да присъстват на концерт с поп музика, за да помогнат да се оцени рискът от предаване на вируса на големи събития. Участниците първо трябва да се тестват и резултатът да е отрицателен, пише БГНЕС.

Докато Германия работи, за да върне любителите на спорта на трибуните, екип от изследователи от университетската клиника в Хале, Източна Германия, организира експеримент, в който хиляди доброволци ще присъстват на концерт с поп музика.

Учените се надяват да наемат 4000 участници, които ще се съберат в зала в Лайпциг на 22 август. Доброволците, на възраст от 18 до 50 години, ще бъдат тествани предварително за коронавирус и само тези с отрицателен резултат ще могат да участват.

Популярният поп певец Тим Бенцко ще излезе на сцената, с цел "поведението на публиката да бъде максимално близко до реалността", съобщиха организаторите.

Участниците ще трябва да носят филтърни маски FFP2 и ще използват флуоресциращо дезинфектиращо средство, което освен че осигурява още един слой защита, ще позволи на учените да наблюдават кои повърхности най-често докосва публиката. Най-важното обаче ще бъде доброволците да получат устройство, което да следи тяхното движение и разстояние от останалите присъстващи.

"Мисля, че най-голямото предизвикателство ще бъде оценяването на данните", заяви ръководителят на проекта Щефан Мориц пред агенция ДПА.

Организаторите обмислят тестване според три възможни сценария. Първият ще бъде върху контролна група - което означава всичко, както е било преди коронавируса: публиката влиза през два входа, няма задължително разстояние и подобни предпазни мерки. Другият сценарий е с по-строги хигиенни мерки, по-бавно влизане на участниците, т.е. отваряне на повече входове и правила за разстояние. Третият сценарий е с доброволци, които седят на трибуните на разстояние 1,5 метра. Този сценарий изисква само 2000 доброволци за зала, която има капацитет от около 12 000 души.

Проектът трябва да помогне "да се определят условията, при които изпълнители и спортисти могат да се представят отново, от 30 септември, когато мащабните събития трябва да бъдат разрешени отново в Германия", заявяват изследователите на своя уебсайт. Освен това трябва да определи с колко други хора посетителят има контакт, когато идва на концерт.

Учените се надяват, че експериментът ще им помогне да създадат математически модел, който да бъде използван за предотвратяване на разпространението на инфекцията при масови прояви. Първите резултати от изследването се очакват четири до шест седмици след концерта, в края на септември.

На своя уебсайт изследователският екип предупреждава за опасността от пандемия на коронавирус. "За да се избегне опасност, трябваше да се вземат трудни решения", пишат учени от Хале.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още