Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. В Ирландия: Гняв срещу местна фирма, наела български сезонни работници

Свят

В Ирландия: Гняв срещу местна фирма, наела български сезонни работници

В Ирландия: Гняв срещу местна фирма, наела български сезонни работници - Tribune.bg
Снимка:

От фирмата се оправдаха, че наемат от чужбина, защото няма желаещи ирландци

Компанията за доставка на плодове (Keelings) попадна в центъра на общественото внимание в Ирландия, след като стана ясно, че е наела 189 сезонни работници от България. Това предизвика сериозно безпокойство за общественото здраве, предвид факта, че страната остава затворена заради пандемията от коронавирус, пише „Айриш мирър“.

По информация на изданието, миналата седмица от България с полет на „Ryanair“ са пристигнали 189 работници.

Компанията обоснова това свое решение с необходимостта да бъдат наети хора от други държави, тъй като няма достатъчно заявления за работа сред населението на Ирландия.

От „Кийлингс“ отказаха да съобщят, какви заплати са договорени с българските берачи на плодове, но уточниха, че хората са настанени в апартаменти с три или четири спални, които разполагат с достатъчно жилищна площ и сервизни помещения.

Изданието подчертава, че България има сравнително малко потвърдени случаи на коронавирусна инфекция, която я прави държавата с най-нисък брой на регистрирани случаи в ЕС.

Главният лекар на Ирландия д-р Тони Холохан заяви, че му е неприятно, че се транспортират работници от други държави. Тази гледна точка сподели и министърът на здравеопазването Саймън Харис.

От „Кийлингс“ твърдят, че сезонните работници се придържат към ограниченията за придвижване и че на хората им се доставя храна на място.

За двуседмичния карантинен период работниците ще получат своите възнаграждения, като от компанията отказаха да разкрият размера на сумата.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати