Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. В Киев: Орбан призова Зеленски да спре огъня, за да се ускорят мирните преговори

Свят

В Киев: Орбан призова Зеленски да спре огъня, за да се ускорят мирните преговори

В Киев: Орбан призова Зеленски да спре огъня, за да се ускорят мирните преговори - Tribune.bg
Снимка:

Унгарският премиер Виктор Орбан призова Киев да работи за "бързо прекратяване на огъня" в Украйна, което може да проправи пътя за преговори с Русия за прекратяване на повече от двегодишна война.

Орбан отправи призива пред президента Володимир Зеленски по време на изненадващо посещение в Украйна, първата за гласовития критик на западната помощ за Киев, отбелязва АФП.

„Помолих президента да обмисли дали... едно бързо прекратяване на огъня може да ускори мирните преговори“, каза унгарският лидер.

За разлика от много други европейски лидери, Орбан не е посещавал Киев, откакто Русия нахлу през февруари 2022 г. Освен това той публично осъди финансовата и военна помощ на Европа, като временно блокира пакет от помощ от 50 милиарда евро (53 милиарда долара) за седмици.

Орбан също разкритикува хода на ЕС да започне официални преговори за членство с Киев – въпреки че се въздържа, вместо да наложи вето.

Орбан, който е на власт от 2010 г., се срещна с Путин през октомври 2023 г. на регионална среща на върха в Пекин, като стана първият лидер на ЕС, който направи това от началото на войната.

- „Справедлив мир“ -

Унгария открито се противопоставя на санкциите срещу Русия, въпреки че досега само се опитваше да задържи мерките на ЕС, а не директно да ги блокира.

Кремъл заяви по-рано във вторник, че не очаква нищо от посещението, но описа Орбан като „твърд политик, който твърдо защитава интересите на страната си.

Посещението в Украйна идва ден след като Унгария пое ротационното председателство на ЕС за следващите шест месеца, позиция, която дава на централноевропейската държава власт над дневния ред и приоритетите на блока през останалата част от годината.

Орбан каза, че ще докладва за разговорите си със Зеленски на премиерите на ЕС, „за да могат да бъдат взети необходимите европейски решения“.

Зеленски заяви, че времето на посещението, след като Унгария пое председателството на ЕС, е символично.

„Това е ясна индикация за нашите общи европейски приоритети, за това колко е важно да се постигне справедлив мир в Украйна“, каза той, като призова европейските страни да продължат военната подкрепа.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати