Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Косово с режим на тока от днес

Свят

Косово с режим на тока от днес

Косово с режим на тока от днес - Tribune.bg
Снимка:

От днес в Косово се въвежда режим на тока, съобщи компанията за доставка на електроенергия (КЕДС). Тя не разполага със средства за купуване на електричество, съобщават Косово онлайн и вестник "Коха", цитирани в БТА.

"Потребителите ще имат ток шест часа, а след това ще бъдат изключени за два часа", уточняват от КЕДС. Потребителите ще използват само електричество местно производство, защото компанията няма повече финансови средства да купува. 

"До тази ситуация се стигна заради изключително високите цени на електроенергия на международните пазари и невъзможнастта да се покриват разходите на системата", посочват от КЕДС.

Миналия декември Косово за първи път въведе режим на тока след 10 години, в които в страната нямаше подобни ограничения. Тогава планираните прекъсвания на електроснабдяването бяха с продължителност два часа на два пъти в рамките на ден. Тогава косовският оператор на електроразпределителна система приложи ограниченията поради ръст на потреблението, ниските нива на вътрешно производство, високи вносни цени и проблемите, причинени от този дисбаланс в преносната мрежа.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Косово, режим, ток
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати