Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. В опит да установят произхода на COVID-19 експерти на СЗО ще посетят Китай

Свят

В опит да установят произхода на COVID-19 експерти на СЗО ще посетят Китай

Снимка:

От организацията призоваха да празнуваме Коледа в тесен семеен кръг

Китай и Световната здравна организация /СЗО/ обсъждат възможността международна делегация от експерти да посети КНР за търсене на следи от произхода на коронавируса, съобщи на брифинг говорителят на външното министерство на КНР Чжао Лицзян.

"Установяването на произхода на коронавируса е научен въпрос. В момента експерти от различни страни по света вече са започнали своите изследвания върху него в глобален мащаб", посочи китайският дипломат. По думите му преговорите относно посещението все още продължават.

"Важно е да установим информацията за носителите на болестта и как тя се предава. Правим това, за да избегнем и предотвратим подобни рискове в бъдеще и да защитим здравето и живота на хората по целия свят", разясни Чжао Лицзян.

В понеделник Майкъл Райън, директор на спешната програма на СЗО, заяви, че на този етап организацията не може да отговори на въпроса къде и как се е появил първият случай на коронавирусна инфекция. СЗО вече е сформирала международна експертна група, която в момента дистанционно води разговори с китайските си колеги и предстои да отиде на място.

"Надяваме се на откритостта на китайските власти и ползотворното сътрудничество с тях", уточни експертът.

В същото време Световната здравна организация отправи препоръка за предстоящите Коледни празници за празнуване в тесен кръг - без големи семейни тържества или събирания. Според експертите това е най-добрият вариант за повечето държави. От СЗО призоваха хората да преценят дали големи семейни събирания няма да изложат на риск близките им в условията на пандемия.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още