Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. В Отава обявиха извънредно положение заради протестите

Свят

В Отава обявиха извънредно положение заради протестите

В Отава обявиха извънредно положение заради протестите - Tribune.bg
Снимка:

Администрацията в канадската столица Отава обяви извънредно положение в града заради протестите на шофьори на камиони срещу ограниченията за коронавирус.

„Обявяването на извънредно положение отразява сериозната опасност и заплаха за сигурността на жителите на града, която представляват продължаващите демонстрации, и подчертава необходимостта от подкрепа от страна на други юрисдикции и нива на управление“, се казва в изявление на кмета на града Джим Уотсън.

По-рано градоначалникът заяви, че властите и полицията на града вече не контролират ситуацията с протеста. На 5 февруари началникът на полицията Питър Слоли също призна, че не е разполагал с достатъчно полицаи, за да спре демонстрацията.

Според служители на правоприлагащите органи броят на протестиращите е достигнал 5000 души в събота, когато местни жители и граждани, пристигнали от други градове, са се присъединили към протеста в почивния си ден.

Протестиращите настояват федералните и регионалните власти да отменят всички ограничения, свързани с пандемията. Министър-председателят Джъстин Трюдо и семейството му напуснаха столичната резиденция на 29 януари от съображения за сигурност, а в понеделник той заяви, че се е заразил с коронавирус. Той заяви, че няма да започне разговори с протестиращите в Отава, определяйки ги като „малцинство”.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети