Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. В Перу за първи път евтанизираха нелечимо болна жена

Свят

В Перу за първи път евтанизираха нелечимо болна жена

В Перу за първи път евтанизираха нелечимо болна жена - Tribune.bg
Снимка:

Перуанка с нелечимо заболяване, което я приковава към леглото и изисква денонощни грижи, стана първият човек в страната, който умира чрез евтаназия.

След дълга съдебна битка 47-годишната Ана Естрада "умира при свои собствени условия, в съответствие с идеята си за достойнство и при пълен контрол върху независимостта си до края", се казва в изявление на семейството ѝ, разпространено официално.

Евтаназията е забранена в Перу, но през февруари 2021 г. перуански съд нареди на здравните власти да "уважат решението на Естрада" да сложи край на живота си чрез медицинска процедура.

За първи път в историята на страната нейната съдебна система признава и разрешава правото на човек да сложи край на живота си.

Здравните власти не обжалваха, а по-късно решението беше ратифицирано от Върховния съд през юли 2022 г.

"Това е историческо решение", заяви тогава адвокатът ѝ Уолтър Гутиерес и добави, че Естрада е "много щастлива".

Гутиерес обясни пред Си Ен Ен Еспаньол, че Естрада "е обичала живота и е искала да продължи да живее в рамките на ограниченията на обстоятелствата", но е искала да има свободата да умре при свои собствени условия.

Психолог по професия, Естрада страда от полимиозит - хронично и дегенеративно заболяване, което засяга мускулите ѝ, не ѝ позволява да говори и я приковава към леглото. Била е на апарат за изкуствено дишане и е имала нужда от медицински сестри, които да се грижат за нея 24 часа в денонощието.

По време на интервю през 2021 г. Естрада заяви, че иска да "упражни правото си да избере кога, как и къде да умре".

По това време тя води съдебна битка от около четири години, първоначално сама, а по-късно с помощта на Службата на омбудсмана.

"Наследството на Ана ще остане в умовете и сърцата на много хора и в историята на нашата страна", се казва в изявлението на семейството.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети евтаназия, Перу
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати