Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. В последния момент: Има сделка между ЕС и Великобритания за Брекзит

Свят

В последния момент: Има сделка между ЕС и Великобритания за Брекзит

Снимка:

Постигната е търговска сделка между Великобритания и ЕС, съобщават световните агенции.

"Най-накрая достигнахме до споразумение след дългия и криволичещ път. Това е добра сделка, справедлива, балансирана и отговорна и към двете страни", каза на пресконференция след преговорите с Борис Джонсън председателят на ЕК – Урсула фон дер Лайен.

Тя добави, че споразумението предотвратява проблеми за бизнеса и транспорта, които биха сковали взаимно зависимите сектори на икономиките от двете страни на Ламанша.

Ще продължим да си сътрудничим в редица области като енергетика, климат и транспорт, обясни председателят на еврокомисията.

„Всичко, което беше обещано на британски народ по време на референдума през 2016 и в изборите миналата година се изпълнява със сключването на сделката. Върнахме си контрола върху нашите пари, граници, закони, търговията и риболова. Сделката е фантастична новина за семействата и бизнеса във всички части на Обединеното кралство”, се казва в позиция на британското правителство.

„Целият дебат винаги е бил относно суверинитета. Трябва да се запитаме какво означава тази дума за нас през 21 век. Тя е свързана с обединяването на нашите сили, с това да си помагаме взаимно във времена на кризи вместо да се опитваме да се изправяме на крака сами. ЕС показва как това се случва на практика”, заяви още председателят на Европейската комисия.

Евросъюзът е добре подготвен за Брекзит и е време да обърнем страницата, заяви Урсула фон дер Лайен.  


Коментари (1)

Добре, че затвориха границите, та тази откачалка британският премиер, да къндиса. Най- вероятно скоро ще отворят преговорният процес за влизане в ЕС.
25.12.2020 12:53 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още