Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. В РСМ няма да се свиква референдум против договора за добросъседство с България

Свят

В РСМ няма да се свиква референдум против договора за добросъседство с България

В РСМ няма да се свиква референдум против договора за добросъседство с България - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на парламента в Северна Македония Талат Джафери отхвърли инициативата на ВМРО-ДПМНЕ за свикване на референдум за анулиране на Споразумението с България.

Джафери пише, че инициативата, която призовава за референдум за прекратяване на действието на Закона за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България, не е в съответствие с Конституцията.

„В чл. 118 се казва,  че международните договори, които са ратифицирани в съответствие с Конституцията, са част от вътрешния правен ред и не могат да бъдат променяни със закон, а в чл. 8 - че основна ценност на конституционния ред на Република Северна Македония е зачитането на общоприетите норми на международното право. Поради това внесената гражданска инициатива не е въпрос, по който може да се налага референдум на държавно ниво", се казва в писмото на Талат Джафери.

От опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ внесоха в парламента на страната предложение за събиране на подписи за референдум, свързан с Договора за добросъседство с България, като за да бъде свързан с действията на парламента, въпросът беше насочен към отмяна на ратификацията на договора. 

За референдум от ВМРО-ДПМНЕ заговориха още в началото на лятото.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети