Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. В Русия изграждат църква с мозайки на Путин и Сталин (ВИДЕО)

Свят

В Русия изграждат църква с мозайки на Путин и Сталин (ВИДЕО)

Снимка:

Очаква се да е готова до 9 май

Русия изгражда гигантска църква, украсена с ликовете на Владимир Путин и Йосиф Сталин. Очаква се храмът да е готов до 9 май – за Деня на победата.

Църквата се издига във военния парк „Патриот“ близо до Москва и ще е главен храм на въоръжените сили на Русия. Тя ще е висока около 100 метра и ще има 6 позлатени купола.

А проектът е изпълнен със символика, пише АФП. Камбанарията му е висока 75 метра, за да отбележи 75-та годишнина от победата над Нацистка Германия във Втората световна война.

Но най-любопитно е поставянето на редица лидери редом до иконите. На мозайки освен Путин и Сталин са още министъра на отбраната Сергей Шойгу, външния министър Сергей Лавров и секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Друга мозайка представя лозунга „Крим е наш!“.

Не липсват критики за църквата. Историкът Сергей Брюн смята, че е парадоксално в храма да е изобразен Сталин, който е отговорен за гонението на духовниците в страната. Руската православна църква обаче защитава проекта и посочва, че Сталин е бил начело при победата във Втората световна война.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още