Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. В САЩ осъдиха BG хакер, точил пари от фондации за болни деца

Свят

В САЩ осъдиха BG хакер, точил пари от фондации за болни деца

В САЩ осъдиха BG хакер, точил пари от фондации за болни деца - Tribune.bg
Снимка:

Българин, който източил пари от фондации за набиране на средства за болни деца и откраднал данните на 41 000 фирми в САЩ, беше осъден от съда в Питсбърг, Пенсилвания, съобщава bg-voice.com.

Общата щета е за над $100 млн. 49-годишният Красимир Николов обаче няма да лежи в затвора, въпреки че според обвинението му се полагали 100 години затвор и глоба от милиони долари. Вместо това той ще бъде изпратен обратно в България.

Издадената присъда била от 39 месеца затвор, които българинът излежал по време на предварителния си арест, докато чака да започне процесът срещу него по същество.

Така той е бил изпратен на имиграционните служби, които са го задържали също в арест, докато се уредят документите по изпращането му в България.

Николов беше задържан през 2016 г. при мащабна акция срещу кибепрестъпниците, продължила в продължение на години. Оказало се, че лидерът е грузинец. Николов обаче също бил в ръководните редици на бандата.

Всеки от задържаните е имал специална роля, като допринасял с уникалните си способности за тази схема. 10-те обвиняеми са работили зад своите компютри в Русия, Грузия, Молдова, България, Украйна, обясни Скот У. Брейди, щатски прокурор.

Те успели да създадат зловреден софтуер, който нарекли „Гозним“. Той източвал данните от електронното банкиране на жертвите. Чрез него се изпращали съобщения на пощите на набелязаните компании. Когато някой служител отворел мейла, тогава софтуерът започвал да копира всички данни от компютъра, сред които електронни подписи и пароли.

Източените пари били изпирани като това се случвало и през български сметки и фирми.

Сред ужилените има семейни фирми, юридически кантори, международни корпорации, дори и неправителствени организации, които работят с болни деца. Българската следа в разследването се появява още през 2016-та.

За залавянето на Николов помагат няколко американски компании, които са сред засегнатите. Пари от техните сметки се озовават в български банки. Преводите са в размер на $400 000. За щастие трансферите бързо са блокирани, а парите са върнати на собствениците им.

Съдът в Питсбърг не съобщава кога Николов ще бъде върнат в България.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети