Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. В Северна Македония няма съгласие по резолюцията за преговорите с България

Свят

В Северна Македония няма съгласие по резолюцията за преговорите с България

Снимка:

Няма да гласуваме за предложената от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за преговорите с България, ако името на страната остане изписано по начина, в който е внесен текстът, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

Тук не става въпрос за проява на инат или за капризи. Става въпрос за принципи, за Конституцията. Неприемливо е премиерът, управляващото мнозинство и институциите да гласуват в противоречие с Конституцията.”, каза той и подчерта, че Конституцията трябва да се спазва.

Според Заев, важното е, че има съгласие по същността и съдържанието на резолюцията.

Правителството и управляващото мнозинство представляват същевременно държавната система и не е допустимо да приемат нещо, което противоречи на Конституцията или на Закона за ратифициране на Преспанския договор.

Премиерът съобщи, че са водени разговори с най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ за намиране на решение. Заключението било, че процесът трябва да продължи, но обсъжданията трябва да бъдат в съответствие с Конституцията.

Ние ще подкрепим текста, предложен от ВМРО-ДПМНЕ, но очакваме гъвкавост от тяхна страна, за да изпадаме в ситуация, при която институциите да бъдат принудени да нарушават Конституцията”, заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев.

4 юли депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски обяви текст на проект на резолюция във връзка с преговорите с България. Целта ѝ е да очертае т.нар. червени линии, с които да се съобразяват преговарящите, ако текстът бъде гласуван от македонския парламент.

В резолюцията се настоява „преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ”. Подчертават се „автохтонността на македонския народ и неговия исторически, езиков и религиозна приемственост”, съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева приемственост, както и македонската идентичност, която „води своята легитимност от многовековните традиции, предания, обичаи, колективна памет, манталитет, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, колективна приемственост, уважение към традиционните религиозни институции и наратива за принадлежност на определена географска и историческа територия”.

Коалиционният партньор на управляващите Демократичен съюз за интеграция обяви, че този процес трябва да започне от нулата, всички партии заедно да постигнат консенсус, а решението да не бъде налагано от една политическа сила.

Македонският министър на външните работи Буяр Османи заяви, че е необходимо да бъде постигнат политически консенсус между политическите партии в РСМ преди гласуването на резолюцията с „червените линии“ за преговорите с България.

Преди седмица Заев заяви, че СДСМ подкрепя съдържанието на предложената резолюция относно македонската идентичност и език, но не може да приеме текст, в който не е изписано конституционното име на страната – Република Северна Македония. Това предизвика недоволството на вносителя ВМРО-ДПМНЕ, която обвини управляващите, че разединяват страната.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още