Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. В Япония маските не са задължителни, но 95% ги носят

Свят

В Япония маските не са задължителни, но 95% ги носят

Снимка:

В Япония маските не са задължителни, но 95% от хората ги носят, разказа пред dariknews.bg Юлияна Антонова – Мурата – дългогодишен дипломат и писател. Тя от години живее в Япония и е автор на две книги - "Моши моши, Япония" и "Уки уки, Япония".

Тя разказва как една толкова дисциплинирана нация се справя с коронакризата. По думите ѝ на практика мерки и забрани няма, но няма и паника в обществото.

„Маските не са били никога задължителни, нито през зимата, нито през пролетта. Няма глоби. Ако желаеш – носиш маска, ако не желаеш – не носиш. Но желаещите са над 95%. Защо е важно да се носи маската - тя е средство да предпазиш другия човек“, посочва тя.

„Много спорят, че маската не предпазва. Но тук е важно психическото състояние на човека. Не може един човек, който има слаба имунна система, който страда от странично заболяване, да стои в метрото и точно до него да стои човек без маска. Той се чувства дискомфортно. Маската е и за това да създадем онзи минимален комфорт, за да не се пита човек „дали този до него случайно е болен“, добавя писателката.

„Тук хората са много съвестни. Ако човек има симптоми, той няма да си позволи да тръгне на работа или да излезе на улицата,

или да отиде в заведение. Как да се пазим – маската, дистанцията и хигиената. Казано е как и не се повтаря, всички сме го чули, включително и децата“, казва Юлияна Антонова – Мурата.

В същото време броят на заразените не е голям и само 0,27% са смъртните случаи. Към момента и здравната система не е пренатоварена.

„През ранната пролет бе казано, че трябва да се носят маски, да се спазва дистанция и хигиена и това допринесе вирусът да бъде „озаптен“. В един момент вирусът отшумява, после започва да действа. Тоест падаме под 100 заболели, на другия ден заболелите са над 100 или 200 в Токио. Не може да се определи точно причината, затова веднъж са казани мерките и хората ги спазват“, разказва Юлияна Антонова – Мурата.

„Когато се определи даден клъстер, се действа така, че да може да бъдат изолирани хората.

Имаше случаи на заболели хора в старчески дом и доста възрастни хора починаха. Тогава се даде разпореждане всички да бъдат изолирани и да няма посещения от близките. Друг голям клъстер са нощните заведения и баровете, и ако това продължи, може би в бъдеще, тези заведения ще започнат да работят с намалено работно време, а не до зори. Така се предполага, че вирусът ще може да бъде озаптен или намален“, добавя тя.

„Сред хората нито веднъж не е имало паника, не се коментира излишно, приеха, че такъв момент от живота съществува, че има такъв вирус, всички за наясно – от най-малките деца, първолаците, до най-възрастните хора, и всички са с маски. Разбира се, може и да се намери някой без маска, но никой няма да отиде да го спре, да му направи забележка, да го глоби“, подчертава Юлияна Антонова – Мурата.

Япония без туристи

В Япония не e обявявано извънредно положение, казва още писателката.

В Япония имаше т. нар меко извънредно положение. Бяха прекратени всякакви туристически пътувания, но от 1 април 2021 ще бъдат отворени границите за туристи. От първи ноември ще се разрешават посещенията на бизнесмени от региона за 3 дни.

Тестване и лечение

„В Япония не се правят много тестове. Ако случайно някой е неразположен, следи себе си внимателно. Ако започне хрема и бърза умора, няма апетит или губи вкусови качества, или има температура, тогава съмнението е силно, че има Ковид-19. Обажда се в близката клиника или болница, отива там, през страничния вход, с маска, и го завеждат за допълнителен тест. Ако има Ковид, му се дават лекарства, но не го задържат в болница. Ако има други заболявания или е много възрастен, може да се отдели място за него в болница“, обяснява Юлияна Антонова – Мурата.

„На пазара бе пуснато лекарството Авиган, разработено от Фуджи. За дни болестта се овладява, казват, че няма странични действия, но всичко е относително“, уточнява тя.

От 1 ноември на международното летище в Токио ще бъде сложен и специален уред, който ще отчита дали човек има коронавирус или не, като това ще става ясно до час. Учени са изобретили и уред, който представлява тръба, и чрез дишане и издишване може да се определи за 5-7 мин. дали някой има коронавирус, разказа още Юлияна Антонова – Мурата.  


Коментари (1)

сивата котка Носенето на маски от японците се наблюдаваше далеч още преди ковида. Щом имаш някакво неразположение, знаеш си. И може би защото никой зорлем не им налага някакви правила, са така отговорни. Но те са друга планета. Помните ли последното СВ по футбол в Русия и една смимка от съблекалнята на японските футболисти - сами са си я почистили след приключването си на 1/8 финал с оставена бележка на руски:" Спосибо, Россия"? Както заварили, така и оставили. Ние още 1300 г .не можем ги стигна.
24.10.2020 21:13 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още