Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ваксина срещу коронавируса е с над 90% ефективност

Свят

Ваксина срещу коронавируса е с над 90% ефективност

Снимка:

Двете компании са първите производители на лекарства, които показват успешни данни от мащабно клинично изпитване на коронавирусна ваксина

Ваксина е с над 90% ефективност за предотвратяване на заразяване с коронавирус, съобщава Ройтерс. Става дума за разработената експериментална ваксина на фармацевтичната копания Pfizer Inc и BioNTech. Съобщението се базира на първоначални данни от голямо проучване във "Фаза 3", които могат да се окажат важна стъпка в борбата с пандемията, смятат учените.

Двете компании са първите производители на лекарства, които показват успешни данни от мащабно клинично изпитване на коронавирусна ваксина. Ръководствата им заявиха, че досега не са открили сериозни опасения във връзка с безопасността на ваксината и очакват да поискат разрешение за спешна употреба в САЩ по-късно този месец.

Ако бъде разрешено, броят на дозите ваксина първоначално ще бъде ограничен. Остават и много въпроси, включително колко дълго време подобна ваксина ще осигури защита. Новината обаче дава надежда, че други ваксини в разработка срещу новия коронавирус също могат да се окажат ефективни.

"Днес е страхотен ден за науката и човечеството. Постигаме този критичен крайъгълен камък в нашата програма за разработване на ваксини в момент, когато светът се нуждае най-много от него, тъй като нивата на заразяване поставят нови рекорди ", заяви Алберт Бурла, председател и главен изпълнителен директор на Pfizer.

Очаква се компанията да поиска разрешително за спешна употреба на ваксината в САЩ за хора на възраст между 16 и 85 години. За целта ще трябва да се натрупат двумесечни данни за безопасност за около половината от около 44 000 участници в изследването, като се очаква това да стане в края на ноември.

Производителите посочиха, че междинният анализ е проведен, след като 94 участници в проучването са били изследвани, като някои от тях са получили плацебо вместо ваксина. Компанията не посочва колко точно от хората, които са получили ваксина, са се заразили. Ефективност от над 90% обаче означава, че не повече от 8 от 94-те души, които са участвали в изпитанието, са се заразили с коронавирус, след като е била приложена ваксина на два пъти с интервал през три седмици.

Степента на ефикасност е доста над ефективността от 50% изисквана от Американската администрация по храните и лекарствата за коронавирусна ваксина, отбелязва Ройтерс.

Данните все още не са рецензирани или публикувани в медицинско списание. Pfizer заяви, че ще го направи, след като получи резултати от цялото изпитание.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още