Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ваксината на „Пфайзер“: Пълните резултати отчитат ефективност от 95% при всички участници

Свят

Ваксината на „Пфайзер“: Пълните резултати отчитат ефективност от 95% при всички участници

Снимка:

В проучването са взели участие също 196 души с ХИВ

Пълните резултати от клиничното изпитване на Covid ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ отчитат ефективност от 95% при всички участници, става ясно от публикация в New England Journal of Medicine.

В клиничното изпитване на ваксината са участвали общо 43 548 души, които са били случайно разделени в две групи – 21 720 души са получили двете дози на ваксината с интервал от 21 дни, а 21 728 души са получили инжекции със солен разтвор.

При доброволците, получили ваксината на „Пфайзер“ са регистрирани общо 8 случая на COVID-19 със симптоми, появили се поне седем дни след втората доза. За сравнение – в плацебо групата са регистрирани 162 случая на новия коронавирус.

Резултатите сочат, че ваксината с име BNT162b2 дава 95% ефективност при предпазване от заразяване независимо от „възраст, пол раса, етническа принадлежност, изходен индекс на телесна маса и наличие на съжителстващи условия“, пише в документите.

Подробностите за доброволците също разкриват важни детайли. В проучването е можело да се включат всички възрастни над 16 години, които са „здрави или със стабилно хронично заболяване“, включително и хора с ХИВ, хепатит В и С. Главните критерии, които правят даден доброволец неподходящ са лечение с имуносупресираща терапия и със заболяване, което компрометира имунитета.

В проучването са взели участие също 196 души с ХИВ, като данните за тях ще бъдат допълнително анализирани и публикувани.

„Резултатите от изпитването са достатъчно впечатляващи, за да издържат на всеки възможен анализ. Това е триумф“, посочва научната статия.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още