Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ваксината срещу COVID-19 на Moderna с ефективност 94,5%

Свят

Ваксината срещу COVID-19 на Moderna с ефективност 94,5%

Снимка:

Първият междинен анализ включва 95 участници с потвърдени случаи на COVID-19

Нова ваксина, която предпазва от COVID-19, е почти 95% ефективна, показват ранните данни на американската компания Moderna, съобщи Би Би Си. Резултатите стават важни след подобни резултати от Pfizer и добавят нарастваща увереност, че ваксините могат да помогнат за прекратяване на пандемията. И двете компании използваха изключително иновативен и експериментален подход при проектирането на ваксините си.

От Moderna казват, че е "страхотен ден" и планират да кандидатстват за одобрение за използване на ваксината през следващите няколко седмици. Това обаче са все още ранни данни и ключовите въпроси остават без отговор.

В проучването бяха включени 30 000 души в САЩ, като на половината бяха дадени две дози от ваксината с интервал от четири седмици. Останалите бяха с фиктивни инжекции. Анализът се основава на първите 95, които развиват симптоми на коронавирус.

Само пет от случаите на COVID-19 са били при хора, на които е прилагана ваксината, 90 са били при тези, на които е било приложено фиктивното лечение. Компанията казва, че ваксината защитава 94,5%.

Данните също така показват, че в процеса е имало 11 случая на тежък коронавирус, но нито един не се е случил при хора, които са били имунизирани.

"Цялостната ефективност беше забележителна ... това е страхотен ден", каза Тал Закс, главният медицински директор в Modernа пред Би Би Си.  


Коментари (1)

Пенко Добре го дават.. Бионтех с 90% тия с 94 и нещо. Следващите ще са сигурно 104%
Ама ваксина на болни хора не се слага, ако всички са болни на кого ще я поставят? А за лекарства никой нищо не казва
16.11.2020 15:59 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още