Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ваксинацията срещу коронавирус в Сърбия започва утре

Свят

Ваксинацията срещу коронавирус в Сърбия започва утре

Снимка:

Така балканската държава ще е една от първите страни в Европа, които ще започнат да имунизират с ваксината на Pfizer-BioNTech

Ваксинацията срещу коронавирус започва утре в домовете за стари хора. Те са най-застрашената категория, затова започваме с тях. Това каза днес сръбският президент Александър Вучич, предаде БГНЕС.

Той добави, че ваксината е спасение за човечеството.

По думите на сръбския президент и някои хора от ръководния екип на Сърбия ще се ваксинират, независимо дали това е той, премиерът Ана Бърнабич или министър Дадия Кисич Тепавчевич.

Така балканската държава ще е една от първите страни в Европа, които ще започнат да имунизират с ваксината на Pfizer-BioNTech.

Според Вучич ваксините са били доставяни на базата на двустранни договорки, независимо и Сърбия е може би единствената страна извън ЕС в тази област, която е успяла да набави определени дози ваксини.

„Започваме веднага. AЛИМАС (Агенция за лекарства и здравни продукти) получи проби от други ваксини. От агенцията ще продължат да си вършат работата и тогава очакваме по-големи количества. Ваксината е спасение, ваксината спаси човечеството“, каза Вучич. Той добави, че Сърбия все още не може да се конкурира със страните от ЕС, но напомни, че Сърбия е дала два милиона евро като дарение за програмата за разработването на ваксината.

„Очакваме да получим ваксини чрез тази програма, но се справяме и сами“, каза Вучич и добави, че е важно колкото се може повече хора да бъдат защитени с ваксинация.

„Утре ще започнем от домовете за стари хора, защото е важно да защитим тези хора. Когато погледнете всички числа и проценти, има и по-млади хора, които чакат дълго време, особено мъжете, но най-голям брой са тези на възраст над 80 години. Те са най-застрашени и затова трябва да започнем с тях“, подчерта президентът на Сърбия.

Според него „от средата на януари ще се провеждат повече масови ваксинации“, като целта е да бъдат ваксинирани стотици хиляди хора, дори един милион души с първата доза.

Държавите членки на Европейския съюз пък планират да започнат ваксинацията на 27 декември.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още