Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Външните министри от ЕС обсъдиха регионалното сътрудничество със Западните Балкани

Свят

Външните министри от ЕС обсъдиха регионалното сътрудничество със Западните Балкани

Външните министри от ЕС обсъдиха регионалното сътрудничество със Западните Балкани - Tribune.bg
Снимка:

Заедно с министрите на отбраната се фокусираха върху предизвикателствата на хибридните заплахи

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева взе участие в неформалната среща на министрите на външните работи „Гимних” в Хелзинки.

Министрите на външните работи и министрите на отбраната обсъдиха предизвикателствата на хибридните заплахи, като поставиха висока оценка на работата на Центъра за високи постижения за противодействие на хибридните заплахи в Хелзинки. Подчертана бе необходимостта от по-нататъшно развитие и разширяване на взаимодействието с НАТО за успешно противодействие на хибридните заплахи.

Първите дипломати на ЕС дискутираха също напрежението в Залива. Изтъкната бе необходимостта от мерки за намаляване на напрежението и за гарантиране на свободата на корабоплаването в региона. Общо бе мнението относно необходимостта от продължаване на усилията на ЕС за запазване на Споразумението по ядрената програма на Иран.

Министрите на външните работи на ЕС проведоха дискусия със страните от Западните Балкани с основен фокус върху регионалното сътрудничество. Отбелязана бе важната роля на Берлинския процес за подобряване на свързаността в региона. Бяха изразени очаквания, че предстоящото съвместно председателство на България и Република Северна Македония на Берлинския процес ще даде нов силен тласък на регионалното сътрудничество.

ЕС трябва да покаже, че е надежден партньор и да вземе решение за започване на преговори за членство с Република Северна Македония и Албания, призова Захариева колегите си. Според нея е необходимо да се обърне специално внимание за мерки срещу напускането на младите хора, които са бъдещето на нашия регион. Само през 2018 г. 2,2 процента от населението на Албания и 2,1 процента от населението на Република Северна Македония са напуснали страната по данни на Евростат.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати