Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Външният министър на Либия: Няма заповед за задържане на български кораби

Свят

Външният министър на Либия: Няма заповед за задържане на български кораби

Външният министър на Либия: Няма заповед за задържане на български кораби - Tribune.bg
Снимка:

Либия поиска възобновяване на икономическите връзки с България

Няма заповед за задържане на български кораби в либийски териториални води. Всички морски съдове под български флаг са добре дошли в техните пристанища. В това е уверил министърът на външните работи на Либия Мохамед Тахер Сиала. Той е провел разговор с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в Брюксел.

Поводът за уверението от либийския министър е проблемът с кораба “Бдин/Бадр”, който беше задържан в България по е частноправен спор.

Либийският първи дипломат благодари за бързата и своевременна реакция на българските власти по казуса. Министър Захариева отново изтъкна, че въпросът е частноправен, но българското правителството се ангажира с него, за да не се отрази на двустранните отношения. Готови сме да решим въпроса по начин, взаимно устройващ и двете страни, каза тя.

Двамата дипломати разговаряха по повод на подготовката на предстоящата визита на премиера на Либия Файез Сарадж в България.

Преди седмица българският министър-председател Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера Сарадж и го покани на посещение в България, което бе прието. Покани за визити са отправени и към министрите на външните и на вътрешните работи.

“Спомняме си с добро работата на много български компании в нашата страна. Трябва да възстановим връзките си на предишното ниво“, заяви министър Сиала. „Всички стадиони в Либия са строени от български компании и са все още в отлично състояние. Вашите работници са много трудолюбиви”, допълни той.

“Трябва да засилим двустранните връзки, особено в областта на икономиката. Нашите инженери и лекари играха важна роля в обществения и икономически живот на Либия”, каза министър Захариева.

Двамата министри се договориха посещението на либийския премиер у нас да бъде съпътствано от бизнесфорум, на който да бъде обсъдено възобновяването на българския износ. Министър Сиала прояви специален интерес към доставки на агнешко месо и българско кисело мляко. “Преди години у нас кацаха два самолета дневно с месо от България”, заяви той.

Министрите обсъдиха и политическите процеси в Либия, сред които и провеждането на избори до края на годината.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати