Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Въпреки драконовските мерки: Чумата по прасетата стигна до германската граница

Свят

Въпреки драконовските мерки: Чумата по прасетата стигна до германската граница

Снимка:

Haй-гoлeмият пpoизвoдитeл нa cвинcĸo в Eвpoпa от седмици се подготвя

Германия с драконовски мерки срещу Африканската чума по прасетата. Въпреки това болестта вече е на прага ѝ.

Берлин предприе редица мерки, за да се предпази от болестта. По-голяма осведоменост на обществото, изграждане на огради по границата, забрана да не се хвърля храна по улиците, смекчаване на рестрикциите за лов  – са част от предпазните мерки на най-големият износител на свинско в Европа.

Но Африканската чума е в Полша, близо до границата на Германия и това поражда сериозни тревоги. Общо 55 огнища на болестта са открити в Полша, като има регистрирани случаи на заразени прасета на едва 30 км. от Германия.

„Досега съвместните федерални и държавни усилия спират навлизането на болестта в Германия. Но не можем да се отпуснем“, посочват от Министерството на земеделието в Берлин.

Фермерите са категорични, че ако болестта премине границата, това ще е кошмар за тях.

В Германия се отглеждат 26 млн. свине, като повечето от тях се отглеждат във ферми. Популацията на дивите свине също е голяма.

През 2017 г. страната е отговорна за 15% от износа на свинско в света.

И макар самите фермери също да полагат усилия, експерти посочват, че е почти неизбежно болестта в крайна сметка да премине границата. Това неизбежно ще доведе до огромни загуби в сектора. Ако болестта достигне Германия, това автоматично ще доведе до забрана на износа. А страната разчита на добрия износ на свинско за Китай и други азиатски страни.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още