Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Въпреки критиките: Макрон заяви, че ще продължи да „говори с Русия“

Свят

Въпреки критиките: Макрон заяви, че ще продължи да „говори с Русия“

Въпреки критиките: Макрон заяви, че ще продължи да говори с Русия - Tribune.bg
Снимка:

Той призова Китай да осъди „империалистичната война“ в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще продължи да „говори с Русия“ въпреки критиките, които си навлече. Той призова Китай да осъди „империалистичната война“ в Украйна, информира Франс прес.

„Всички наши страни трябва да отстояват една позиция – тази на зачитането на суверенитета и на териториалната цялост... независимо какви приятелства или съюзи поддържат“, каза Макрон на прием в Елисейския дворец по случай Нова година по лунния календар.

Той добави, че макар да е упрекван, че говори с Русия, ще продължи този диалог.

По-рано този месец френският външен министър Катрин Колона каза, че Франция се стреми да поддържа съществуващите контакти с Русия на „всички нива“, за да позволи безпрепятствен обмен на информация по критични теми за сигурността на фона на конфликта в Украйна.

През декември Макрон призна, че поддържа контакт с руския президент Владимир Путин и смята, че преговорите са единственият изход от украинската криза.

Френският президент е един от малцината западни лидери, продължаващи да поддържат контакт с руския президент Владимир Путин след нападението срещу Украйна на 24 февруари миналата година, отбелязва АФП.

Той попита реторично как би могъл да бъде запазен един свободен и стабилен световен ред, „Ако си затваряме очите пред една империалистична война“. АФП определя тези негови думи пред аудитория от бизнесмени, културни дейци и университетски преподаватели, свързани с Азия, като намек към Китай.

Пекин и Москва се представят като геополитическа противотежест на Запада, воден от Вашингтон. Подложена на санкции след инвазията си в Украйна, Русия се стреми да засили своите връзки с Китай, който от своя страна не осъди изрично войната.

По-рано снощи френският президент и иракският премиер Мохамед Шия ас Судани обявиха укрепване на двустранното сътрудничество, по-конкретно в ключов сектор като енергетиката. Вчера Судани се срещна с представители на големи френски компании, след като в четвъртък подписа с Макрон „договор за стратегическо партньорство“.

Ирак е богат на петрол и газ и би могъл да компенсира Русия като доставчик за Европа.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети