Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Въпреки предупреждение от МВнР: 70 българи са блокирани на летище при опит да влязат във Франция

Свят

Въпреки предупреждение от МВнР: 70 българи са блокирани на летище при опит да влязат във Франция

Въпреки предупреждение от МВнР: 70 българи са блокирани на летище при опит да влязат във Франция - Tribune.bg
Снимка:

Около 70 български граждани, сезонни работници в земеделието, недопуснати да влязат на територията на Франция, са блокирани на летището в Париж.

Групата е пристигнала на летище „Шарл де Гол“ в Париж на 5 май, като работниците са били наети у нас чрез посредническа фирма. Българските граждани имат сключени договори и адрес, на който ще бъдат настанени, но не отговарят на условието постоянно да живеят във Франция, за да бъдат допуснати. Според приетите ограничителни мерки в страната местните власти разрешават влизане на граждани на Европейския съюз, които имат във Франция постоянно местожителство, което изключва сезонните работници, обясниха от МВнР.

Заедно със същата група не са допуснати да влязат в страната и други шестима български граждани, чийто работодател се е свързал с посолството ни. Според него тези български граждани имат постоянни адреси във Франция и пребивават там от около 5-6 години. Мисията ни в Париж очаква да получи документите на тези наши сънародници от фирмата-работодател, които доказват постоянното им местожителство, за да установи контакт с местните власти.

Посолството ни в Париж прави всичко възможно, за да разреши и двата казуса. Към момента заради тежката епидемиологична обстановка в страната летищните власти отказват да допуснат сънародниците ни на територията на Франция. По данни на френската гранична полиция те са настанени в зала на летище „Шарл де Гол“, специално приспособена за такива случаи. На българските граждани се предоставя храна 3 пъти на ден. На място има и медицински служители, които са готови да окажат необходимото съдействие, ако някои от съгражданите ни има здравословни проблеми. Търсят се варианти за прибирането им в България. Следващият полет до София от Париж е на 7 май.

Завеждащият консулската ни служба в Париж, както и преводач ще посетят българските граждани. При необходимост ще им бъде предоставена храна, както и хигиенно-санитарни материали.

Считано от 17 март във Франция не се допускат чуждестранни граждани, а на 8 април бе обявено, че се забранява и влизането на сезонни работници. Позволява се на френските граждани и граждани на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Великобритания заедно със съпруг/съпруга и децата им да влязат във Франция, за да достигнат до дома си, ако имат разрешение за пребиваване. 

МВнР се свърза с Министерството на труда и социалната политика и изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“, за да извършат проверка.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

А стига вече Сега ние ще плащаме лакомията и простотията!
06.05.2020 17:09 / Отговор
Лакомия до шия Говедото е говедо,когато е на път?
06.05.2020 22:25 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети