Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Вархеи: Трябва да интегрираме икономически Западните Балкани преди да се присъединят към ЕС

Свят

Вархеи: Трябва да интегрираме икономически Западните Балкани преди да се присъединят към ЕС

Вархеи: Трябва да интегрираме икономически Западните Балкани преди да се присъединят към ЕС - Tribune.bg
Снимка:

„Трябва да интегрираме икономически Западните Балкани още преди да се присъединят към ЕС, за да улесним процеса по интеграция по-късно“, заяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи, който участва в провеждащия се в София форум „ЕС се среща с Балканите“ (EU Meets the Balkans). Пред участниците в дискусията еврокомисарят Вархей посочи, че тази година вероятно ще бъде ключова за темата за разширяването на Съюза, тъй като има промени в начина, по който се извършва и приема то.

Според него Балканите стават регион, който привлича все повече инвестиции в Европа, а в географско отношение те са много добре разположени. Вархеи посочи също, че страните от региона, които желаят да се присъединят към Европейския съюз, имат да извървят и път на съответните реформи за това.

Еврокомисарят даде за пример сектора на енергетиката. Според него той е остарял, тъй като разчита в голяма степен на въглищата, което повдига въпроси за вредните емисии и рисковете за здравето.

„Свидетели сме на исторически дефицити, по част от които няма никакъв напредък. Трябва да осигурим по-добра свързаност, цифрова икономика и преки инвестиции, за да се откриват нови работни места. ЕС трябва да вземе всички решения, големи или малки, за разширяването в посока Западните Балкани”, допълни още Оливер Вархеи.

„Възприятието за Европа е подложено на още едно изпитание. Руската агресия в Украйна предизвика усложнение в някои страни от Европа. Според тях, единствено присъединяването им в ЕС ще гарантира мира и просперитета в техните страни. Членството в ЕС води точно до това“, каза още еврокомисаря. Той уточни, че трябва да сме готови за дръзки политически решения и това е общо за всички държави.

„Имаме добри примери като Албания и реформата в съдебната система, но в общ план пътят е дълъг и има много проблеми за решаване”, коментира още Вархеи.

„Борбата с корупцията и организираната престъпност, както и върховенството на закона, са основни елементи от всеки един инвестиционен климат”, допълни еврокомисарят по въпросите на разширяването.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати