Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Вархели: България и Гърция отварят пътя на Северна Македония към ЕС

Свят

Вархели: България и Гърция отварят пътя на Северна Македония към ЕС

Снимка:

По повод първото официално посещение в региона и първото извън ЕС, еврокомисарят по политиката на съседство и преговорите за разширяване Оливер Вархели заяви на съвместна пресконференция с техническия премиер Оливер Спасовски: "Исках да посветя първото си посещение на Северна Македония, която вече направи много за членство и постигна историческия Договор от Преспа".

Той заяви, че очаква успешни избори в страната, след които ЕС ще спечели надежден партньор в лицето на правителството, посочвайки като ключови Договора от Преспа и двустранния Довор с България.

„Имам добри новини за интеграцията на Западните Балкани в ЕС. Тя ще продължи и ще работим още по-усилено и по-упорито за постигането й. Трябва да ускорим процесите и да ги направим по-динамични, но в същото време и по-сигурни и по-надеждни за всички нас - и за региона, и за страните членки“, заяви еврокомисарят на пресконференцията.

Разширяването, каза Вархели, е приоритет за новата ЕК и не може да работи без по-голямо влияние в региона.

„Трябва да работим въз основа на оценката, че Северна Македония и Албания са готови да започнат преговори. Няма промяна в тази позиция и ще се придържаме към първоначалната оценка, че трябва да започнем преговори за присъединяване с тези две страни. Това означава, че трябва да имаме положително решение от Съвета да започнем преговорите за присъединяване преди срещата на върха в Загреб тази година“, заяви еврокомисарят.

Той посочи, че ще има много работа през следващите месеци по подобряването на процеса на разширяване.

„Новият подход трябва да е надежден и предвидим и ще трябва да бъде малко по-политически и обективен, но и по-динамичен. Това са принципите, на които основаваме нашите предложения. Принципите трябва да работят както за региона, така и за нашите държави-членки. Бихме искали да предложим започване на преговори за присъединяване още тази пролет, но това трябва да дойде заедно с икономически план за региона. На срещата на върха в Загреб се надявам, че ще получим подкрепата на държавите-членки за засилване на присъствието ни и за затваряне на икономическата пропаст“, каза Вархели.

„Помолих ЕП да определи награда от 50 млн. евро за постиженията и резултатите на страната в използването на европейски средства. Очаквам предложението да получи зелена светлина“, каза Вархели.

Техническият премиер Оливър Спасовски изрази очакването срещите и комуникацията с Вархели да се засилят, защото, както той каза, „навлизаме в решаващ период за постигане на стратегическата ни цел - членството в ЕС“.

"Надяваме се и с право очакваме решение за започване на преговорите за присъединяване през следващите месеци, след 15 години в чаклнята със статут на „кандидат за членство", каза Спасовски, цитиран от БГНЕС.

По-рано еврокомисар Вархели се срещна с президента Стево Пендаровски и се предвижда да се срещне и с председателя на парламента Талат Джафери, лидера на СДСМ Зоран Заев и лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още