Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Пендаровски и Туск обсъдиха европейското бъдеще на Северна Македония

Свят

Пендаровски и Туск обсъдиха европейското бъдеще на Северна Македония

Пендаровски и Туск обсъдиха европейското бъдеще на Северна Македония - Tribune.bg
Снимка:

Гърция подкрепя евроинтеграцията на Западните Балкани под условие, посочи Варвициотис

Европейското бъдеще на Северна Македония – това бе основният акцент от срещата на македонския президент Стево Пендаровски и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Договорът от Преспа с Република Гърция и Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република България бяха посочени като сред трудните решения, които обаче откриват пътя към ЕС за Скопие.

Очакванията на Северна Македония са Европейският съвет да оцени през октомври усилията на страната и да определи дата за началото на преговорите за присъединяването ѝ към европейското семейство.  

Темата бе коментирана и от Атина, като отношение взе заместник-министърът на външните работи на Гърция Милтиадис Варвициотис по време на Съвета по общи въпроси в Брюксел. Изпълнението на задълженията по Договора от Преспа и върховенството на закона са точките, за чието изпълнение Атина ще следи неотклонно.

На срещата за подготовка на Европейския съвет на 17 и 18 октомври Варвициотис отбеляза, че Гърция подкрепя перспективата за интеграция на северната си съседка.

„При подготовката на следващия Европейски съвет, на дневен ред бяха поставени някои теми, които имат много общо с Гърция. Първата е разширяването със страните от Западните Балкани и в това отношение ние призовахме съседите си да спазват върховенството на закона, правилата за добросъседство и разбира се, да служат на подписаните от тях споразумения, като Договора от Преспа“, коментира заместник-министърът на външните работи на Гърция след приключването на срещата.

Междувременно стана ясно и че социалистите в ЕП са изразили подкрепа за започването на преговори за членство на Северна Македония в ЕС. Това е станало по време на срещата на председателя на ПЕС Сергей Станишев с  премиера Зоран Заев и с вицепремиера и заместник-председателката на СДСМ Радмила Шекеринска.

Според Станишев страната е много добър пример и за останалите в региона как трябва да се решават проблемите.

 

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети