Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Вашингтон подозира Русия в провеждане на тестове на ядрени оръжия

Свят

Вашингтон подозира Русия в провеждане на тестове на ядрени оръжия

Снимка:

От Държавния департамент изразяват загриженост, че Москва може да не изпълнява изцяло задължението да уведомява Вашингтон за ядрени експерименти в съответствие с Договора от 1974 г.

Русия може да провежда експерименти, свързани с ядрени оръжия. Това става ясно от годишния доклад на Държавния департамент пред Конгреса, съобщава РИА Новости.

"САЩ вярват, че Русия е провела експерименти, свързани с ядрено оръжие, които са предизвикали освобождаване на ядрена енергия", се казва в документа.

В същото време от Държавния департамент отбелязват, че нямат информация Русия да е провеждала през 2019 г. подобни изпитания.

"Възможно е Русия да провежда тестове по такъв начин, че ядрената енергия да бъде освободена от взривен контейнер, а това предизвиква загриженост относно задълженията на Русия да уведомява в съответствие с договора", казва американското външно министерство.

Споразумението между СССР и САЩ за ограничаване на подземните изпитания на ядрени оръжия, подписано през юли 1974 г., ограничава прага на мощност за подобни изпитания, а също така предвижда система за взаимен контрол: страните са длъжни да се уведомяват взаимно за предстоящи експерименти.

От Департамента изразяват загриженост, че Москва може да не изпълнява изцяло задължението да уведомява Вашингтон за ядрени експерименти в съответствие с Договора от 1974 г. между СССР и САЩ за ограничаване на подземни тестове за ядрено оръжие.

Според Държавния департамент Москва трябва да уведомява за подобни експерименти, за да може Вашингтон да провери тестовете в съответствие с протокола към споразумението. В същото време САЩ не обвиняват Русия в нарушение на споразумението.

Руската страна все още не е коментирала този доклад.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още