Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Въвеждат извънредно положение в Молдова заради недостига на газ

Свят

Въвеждат извънредно положение в Молдова заради недостига на газ

Снимка:

Премиерът на Молдова събира комисията по извънредни ситуации заради недостига на газ, съобщи самата Наталия Гаврилица по време на днешния си брифинг пред медиите. Тя обясни, че комисията ще поиска от парламента и правителството да обявят извънредно положение.

„Наличните лостове не са достатъчни за преодоляване на [кризисната] ситуация в енергетиката“, смята Гаврилица. Според нея недостигът на газ, който страната изпитва през октомври, „достигна критични нива”.

„Вчера в Москва се проведе първият кръг от преговорите. Не е постигнато споразумение за газа с „Газпром”. Няма сигурност, че такова ще бъде постигнато. Междувременно пазарът на природен газ в Република Молдова регистрира дефицит от около 16 милиона кубически метра, а бяха задоволени само 67% от нуждите от газ през октомври. Налягането в газопреносната мрежа е на критично ниво”, уточни премиерът. По думите й  извънредното положение ще позволи да се заобиколят определени процедури, предвидени в закона, за да се ускори изкупуването на газ от алтернативни източници.

Заместник-председателят на молдовския парламент Михаил Попшой очаква решението за въвеждане на извънредно положение ще бъде взето в петък.

„Парламентът ще обсъди днес и ще вземе решение за предоставяне на необходимия лост на правителството за бърза реакция при настоящата ситуация. Днес правителството ще поиска от парламента да въведе извънредно положение. Парламентът, от своя страна, ще подкрепи този призив“, увери Попшой.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема