Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Възобновяват преговорите по сделката за Брекзит

Свят

Възобновяват преговорите по сделката за Брекзит

Снимка:

Вицепрезидентът на комисията на ЕС Марош Шефчович заяви, че ще се срещне с британския министър Майкъл Гоув в Брюксел днес. Това се случва, точно преди крайния срок на ЕС Лондон да се откаже от законопроект, целящ да пренапише сделката.

Миналата седмица Великобритания заяви, че остава много работа, преди да бъде постигната такава сделка. Говорител на ЕС заяви, че техният главен преговарящ Мишел Барние не е нито оптимист, нито песимист, но е решен да постигне сделка.

Преходният период за Брекзит, в който Великобритания се придържа към правилата за търговия в ЕС, приключва на 31 декември. Обединеното кралство и ЕС все още не са постигнали споразумение, което да управлява бъдещите им търговски взаимоотношения.

Последната фаза на преговорите само изостри до крайност напрежението между двете преговарящи страни. Правителството на премиера Борис Джонсън иска да прокара законова мярка, предназначена да замени части от договора, акт, който признава, че нарушава международното право, а Брюксел яростно защитава сделката.

"Така нареченият законопроект за вътрешния пазар ни тревожи изключително много, защото нарушава водещите принципи на споразумението за оттегляне и това е напълно неприемливо за нас", заяви министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот, пише БГНЕС.

От своя страна правителството на Обединеното кралство заяви, че ще "изпълнява добросъвестно своите договорни задължения", но добави, че "е важно да се помни основният принцип на парламентарен суверенитет".  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още