Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Възстановена е работата на ГКПП „Ярине” и „Бърняк” на границата на Косово със Сърбия

Свят

Възстановена е работата на ГКПП „Ярине” и „Бърняк” на границата на Косово със Сърбия

Възстановена е работата на ГКПП Ярине и Бърняк на границата на Косово със Сърбия - Tribune.bg
Снимка:

Възстановена е работата на ГКПП „Ярине” и „Бърняк” на границата между Косово и Сърбия, след като бяха премахнати барикадите по пътищата към тях, съобщи снощи в профила си във Фейсбук косовският министър на вътрешните работи Джелял Свечля, цитиран в БТА. Той уточни, че барикадите, поставени от косовски сърби на девет различни места в северната част на Косово, вече са напълно премахнати.

Свободата на движение е възстановена, граничните пунктове „Ярине“ и „Бърняк“ са отворени за граждани, написа Свечля.

Той посочи, че както е обещало косовското правителство, за да „запази стабилността в страната и региона”, след премахването на барикадите то отлага за 1 септември прилагането на решенията си за личните документи и автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, а ползвани в Косово.

Косовските сърби блокираха в неделя пътищата към двата гранични пункта със Сърбия в знак на протест срещу решението на косовското правителство от 1 август да им се издава „входно-изходен документ“, заменящ на територията на Косово личните им карти, издадени в Сърбия. Също така от 1 август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат сменени с косовски.

След среща с партньори от ЕС и САЩ косовското ръководство реши в неделя да отложи, планираните промени, ако косовските сърби премахнат блокадите.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати