Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Вече сме в годината на земното прасе

Свят

Вече сме в годината на земното прасе

Вече сме в годината на земното прасе - Tribune.bg
Снимка:

През новата китайска година ни очакват много успехи и финансово благополучие

Настъпи китайската нова година – така вече сме в годината на земното прасе. Това е времето на най-продължителните празненства в Азия. Настъпването на новата лунната нова година се посреща с редица ритуали, които продължават дни наред. Така официално честванията ще приключат до 19 февруари.

В Китай зодии също са 12, но те не се променят всеки месец, а всяка година. Така официално изпратихме Годината на жълтото земно куче и навлизаме в Годината на земното (жълто) прасе. Този зодиакален знак се характеризира със спокойствие и се очаква годината да е балансирана с потенциал за успехи.

Прасето - последното животно от китайския зодиак - масово се приема като символ на щастието, изобилието, благоденствието и богатството. В нашата астрология съответства на скорпион. Смята се, че годината ще бъде доста положителна за хора, които се занимават с крупни финансови инвестиции. Ще има стабилизиране на фондовите борси

Менюто за празничната трапеза се изготвя крайно внимателно, тъй като всеки негов елемент е натоварен със значение. Рибата и рибните ястия на масата са задължителни - рибата е символ на разточителност и дори излишък. Сладкишите също присъстват като символ на успеха и напредъка. На почит са и храни, които приличат на златни, като китайски кнедли и бухтички.

Фойерверките също са често срещани, защото се приема, че светлината им и гърмежите плашат злото и то бяга. Това е и причината червеният цвят да е предпочитан - смята се, че злото го ненавижда и се бои от него.

Всички празнични дни са натоварени с традиции и символика. Най-важни са посещенията

Пикът на тържествата е на 19 февруари и ще бъде отбелязан с Фестивала на хартиените фенери. Наричан е още "Китайският Свети Валентин", защото в древни времена е бил единственият ден, в който неомъжените китайки са можели да излязат свободно да се порадват на фестивала и, съответно, да се запознаят с момчета.

По традиция дните около празника са съпътствани и от най-голямата масова миграция вътре в една страна. Около 3 млн. китайци пътуват, за да се приберат в родни си дом за празника.

И така до следващата година, когато ще дойде Годината на железния плъх...

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати