Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Рим отново зарит с боклук след кризата в началото на 2019г.

Свят

Рим отново зарит с боклук след кризата в началото на 2019г.

Рим отново зарит с боклук след кризата в началото на 2019г. - Tribune.bg
Снимка:

Рим не разполага със съоръжения за горене на боклук

За пореден път Вечният град е зарит с боклук, съобщават световните агенции. В по-крайните квартали на Рим през последните седмици са създадени зони, в които скоростта на автомобилите не трябва надвишава 30 км/часа заради контейнерите за смет.

Претъпканите кофи привличат не само чайки и цели стада от плъхове, но и много диви прасета, които си търсят храна в боклуците, пише "Дойче веле". Движението се ограничава, защото едрите животни могат да се превърнат в сериозна заплаха за автомобилисти, мотористи и велосипедисти. Един моторист вече загуби живота си при сблъсък с диво прасе.

В историческия център властите все още удържат положението, но извън него извозването на сметта или е нередовно, или въобще не се осъществява. Така Вечният град е на ръба да изпадне в колапс заради трупащите се боклуци.

Рим не разполага със съоръжения за горене на боклук. При всеки проблем с инсталациите за сортиране на отпадъци или при затварянето на някое депо за смет, трупащите се купчини с чували достигат височина от няколко метра.

БГНЕС/ АРХИВБГНЕС/ АРХИВ

След последната криза с боклука от зимата на 2018-2019 година, гражданите на Рим са изправени пред същата заплаха и това лято. Паниката е предизвикана от решението на съседния регион Емилия-Романя, който уведоми управляващите в столицата, че от вторник нататък няма да е в състояние ежедневно да приема и да изгаря по 200 тона от боклука на Рим.

Италианската столица, чиито жители произвеждат по 4700 тона смет всеки ден, трябва да се откарва някъде другаде половината от тези отпадъци. Така градът предоставя един милиард евро за сметоизвозване в други населени места,а за тази цена биха могли да се изградят 2-3 инсталации за изгаряне на отпадъци.

Кметицата Вирджиния Раджи, обаче, няма подобни намерения. За нея и за нейното движение „Пет звезди" тези инсталации са недопустими заради изгорелите газове, които отделят. За петгодишното си управление, което приключва тази есен, кметицата така и не разработи концепция за решаване на кризата със сметта. А и това съвсем не е единственият проблем, с който Раджи не се справи. През май властите в Рим предизвикаха сериозно възмущение, след като стана ясно, че не са в състояние да погребват мъртвите. Над 2000 тела на починали прекараха седмици в хладилните камери, а някои и извън тях, докато най-накрая бъдат кремирани и погребани. Отговорен за кремациите и погребенията е същият отдел в общината, който се занимава и със сметосъбирането.

Въпреки това Раджи възнамерява да се кандидатира за още един мандат през есента. Шансовете ѝ не са особено големи, но и вероятността някой друг кандидат да се справи с драмата с боклука също е под въпрос. Повечето от останалите партии също имат възражения срещу строителството на инсталации за изгаряне на отпадъци.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Рим, боклук, криза
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати