Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Великобритания обвини трети руснак за атаката с Новичок срещу Скрипал, оказа се един „отровителите“ на Гебрев

Свят

Великобритания обвини трети руснак за атаката с Новичок срещу Скрипал, оказа се един „отровителите“ на Гебрев

Великобритания обвини трети руснак за атаката с Новичок срещу Скрипал, оказа се един отровителите на Гебрев - Tribune.bg
Снимка:

Трети руснак беше обвинен от британската полиция за участие в опита за отравяне с „Новичок“ на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му през 2018 година в град Солсбъри.

Прокуратурата повдигна обвинения срещу Денис Сергеев, който кацнал в 11 часа на летище „Хийтроу“ на 2 март 2018 година, два дни преди покушението, използвайки името Сергей Федотов.

Подобно на Александър Петров и Руслан Боширов, чиито истински имена са Анатолий Чепига и Александър Мишкин, се смята, че Сергеев е от руското военно разузнаване, пише Би Би Си.

Смята се, че Сергеев е старши член на екипа и също е свързан с други тайни дейности в цяла Европа.

Британската прокуратурата няма да може да ги обвини официално обаче освен ако те не бъдат арестувани. Няма как и да се иска екстрадицията им, защото Русия не предавала свои граждани

Министърът на вътрешните работи Прити Пател каза пред Камарата на общините, че ако някой от заподозрените пътува извън Русия, Обединеното кралство ще „предприеме всички възможни стъпки за задържането и екстрадирането им“ .

Кой е третият мъж?

Предполага се, че Сергеев е генерал -майор и старши член на звено 29155 на ГРУ, екип, който има за задача да саботира, подрива и убива. Той се присъединява към екипа, след като служи в руските специални части.

Българските власти съобщават, че Сергеев и още двама мъже от блок 29155 са се настанили в хотели в столицата София през април 2015 г., настоявайки за стаи с изглед към подземния паркинг.

Наблюдение на този паркинг показва как мъж се приближава до колите на българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев, както и неговия син и бизнес партньор, пише Би Би Си.

Смята се, че по дръжките е било размазано токсично вещество - подобно на начина, по който Новичок е поставен върху дръжката на къщата на Сергей Скрипал.

Въпреки че имаше резервиран полет за връщане два дни по -късно, Сергеев напуска страната на 28 април -в деня на отравянето. Той може да е човекът, хванат от видеонаблюдението на паркинга.

През април Чепига и Мишкин официално бяха обявени от чешките власти като основни заподозрени за взривове в местни военни складове през октомври 2014 г., които са били ползвани от Гебрев.

На 11 октомври 2014 г. мъжете използват същите самоличности, които ползват в Солсбъри - Руслан Боширов и Александър Петров - за да пристигнат на летището в Прага, преди да останат близо до депото и след това да напуснат в деня на експлозията.

Действия като екип 

На 2 март 2018 г. предполагаемият екип пристигна във Великобритания. Двама мъже, използващи имената Александър Петров и Руслан Боширов, пристигат следобед на летището в Гетуик. Полицията сега за първи път потвърждава истинските имена Анатолий Чепига и Александър Мишкин.

Третият мъж, Денис Сергеев, с името Сергей Федотов е пристигнал на летището в Хийтроу по-рано същия ден в 11:00 ч. по Гринуич.

Чепига и Мишкин отпътуват за Солсбъри в неделя, 4 март, за да сложат Новичок върху дръжката на входната врата на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал.

Сергеев остава в Лондон през цялото време, преди да замине с полет за Москва в 13:45, a другите двама с полет в 22:30.

Полицията казва, че сега има доказателства, че мъжете са работили като екип и че и тримата са се срещали няколко пъти в Лондон през този уикенд. Това е ставало на закрито и на открито.

Обвиненията срещу тримата мъже са заговор за убийство, опит за убийство, причиняване на тежка телесна повреда и използване и притежание на химическо оръжие. Следи от Новичок са били открити в хотелската стая на Чепига и Мишкин, въпреки че в тази, използвана от Сергеев, няма.

Ако Сергеев и другите двама заподозрени напуснат Русия, властите на Обединеното кралство ще информират Интерпол, за да поискат ареста им.

Разузнаването също свързва Сергеев и екипа със следа от тайни дейности в цяла Европа.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати