Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Великобритания одобри адаптирана ваксина срещу различни варианти на COVID-19

Свят

Великобритания одобри адаптирана ваксина срещу различни варианти на COVID-19

Великобритания одобри адаптирана ваксина срещу различни варианти на COVID-19 - Tribune.bg
Снимка:

Бустерната доза на „Модерна“ предизвиква силна имунна реакция срещу „Омикрон“ и неговите подварианти

Великобритания, която бе първата държава, която одобри коронавирусна ваксина в края на 2020 година, днес стана и първата страна, която даде зелена светлина на адаптирана ваксина срещу COVID-19, която е насочена както срещу заболяването, причинявано от първоначалната, оригинална версия на коронавирус, така и срещу варианта Омикрон, предаде Ройтерс.

Британският лекарствен регулатор ((MHRA) одобри прилагането на така наречената бивалентна ваксина, произведена от американската фармацевтична компания Moderna, като бустерна доза за пълнолетни.

Решението се основава на данните от клинични изпитания, които показват, че бустерната доза предизвиква „силна имунна реакция“ както срещу варианта Омикрон (BA.1), така и срещу оригиналния вариант на вируса от 2020 година.

Регулаторният орган се позовава и на резултатите от изследователски анализ, според които ваксината създава добра имунна реакция срещу доминиращите в момента подварианти на Омикрон – BA.4 и BA.5.

Сега се очаква съвместният комитет за ваксиниране и имунизация на Великобритания (JCVI) да издаде препоръка за това как ваксината трябва да бъде разпространена в страната.

Това е първото световно одобрение за ваксина, адаптирана към различни варианти на коронавируса. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) се очаква да направи същото в края на месеца, което ще позволи да стартират навреме програмите за бустерна ваксинация в целия ЕС, започващи през септември. Тази ваксина обаче няма да бъде одобрена за употреба в САЩ, тъй като властите там са поискали ваксини, които са насочени както към оригиналния вирус, така и към най-новите щамове Омикрон, известни като BA.4/5.

„Първото поколение ваксини срещу COVID-19, използвани в Обединеното кралство, продължават да осигуряват важна защита срещу болестта и да спасяват животи“, каза Джун Рейн, главен изпълнителен директор на Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA).

„Тази двувалентна ваксина става „остър инструмент“ в нашия арсенал, за да ни помогне да се предпазим от тази болест, докато вирусът продължава да се развива“, добавя той.

Докато Обединеното кралство и Европа се стремят бързо да увеличат максимално защитата преди зимния период, когато има вероятност вирусът да циркулира повече, САЩ избраха да изчакат компаниите да разработят малко по-различни ваксини.

Дори най-добрите експерти по инфекциозни болести не знаят какъв ще бъде резултатът и това е риск, тъй като никой не може да предвиди по какъв начин вирусът може да мутира след това.

Говорейки пред „Политико“ наскоро, Питър Пиот, бивш ръководител на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, който председателства европейска научна група, която обмисля коя ваксина да използва занапред, каза, че има консенсус да се използват двувалентните ваксини срещу BA.1.

Експертите са съгласни, че „най-важното е да започнем достатъчно рано, преди да дойде поредната вълна. Защото обикновено правителствата често започват да действат, когато вече има пик. Когато започнете да ваксинирате в пика, честно казано, е твърде късно“, каза той.

Одобрението в Обединеното кралство се основава на клинично изпитване на ваксината, което показва по-добър имунен отговор срещу Омикрон в сравнение с бустер с оригиналната ваксина.

Изследователите тестваха проби от кръвта на участниците, за да наблюдават колко добре ваксината генерира антитела срещу Омикрон BA.1, както и други варианти, които предизвикват безпокойство. Ваксината повиши повече нивата на антитела срещу всички други опасни варианти в сравнение с оригиналната ваксина, казаха по време на клиничните изпитания през юни от Moderna.

В допълнение ваксината предизвика мощни реакции на неутрализиращи антитела срещу подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон в сравнение с разрешената към момента бустерна доза, независимо от това дали лицето е боледувало или от възрастта.

Moderna, която подписа сделка за 1 милиард паунда (1,2 милиарда долара) с британското правителство за изграждане на първото съоръжение за mRNA ваксина в страната по-рано тази година, днес заяви, че очаква допълнителни одобрения за адаптираната ваксина в Австралия, Канада и ЕС през следващите седмици.

Pfizer и BioNTech също тестват версии на тяхната иРНК ваксина, модифицирана за борба с вариантите на Omicron.

Междувременно Sanofi и партньорът GSK работят върху ваксина на базата на протеини, която е насочена към бета подварианта, който доминира известно време миналата година.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати