Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Великобритания одобри с огромно мнозинство търговската сделка с ЕС

Свят

Великобритания одобри с огромно мнозинство търговската сделка с ЕС

Снимка:

Търговското споразумение вече бе подписано от Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел в Брюксел

Британската Камара на общините гласува с мнозинство одобрение на споразумението за търговските отношения между Обединеното кралство и ЕС след Брекзит. Със 521 гласа „за“ и 73 „против“ депутатите в долната камара на парламента изпратиха документа в Камарата на лордовете за обсъждане и гласуване, предава Би Би Си. Убедителното гласуване в полза на сделката е в резултат на голямата подкрепа от лейбъристите в опозиция, които на практика нямат избор, защото ако гласуват против споразумението, ще бъдат обвинени, че гласуват за Брекзит без сделка. Търговското споразумение вече бе подписано от Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел в Брюксел и Борис Джонсън в Лондон. Предстои то да бъде одобрено и от парламентите. Споразумението идва след знаковите девет месеца договорки и определя нови бизнес отношения и отношения между Обединеното кралство и най-големият му търговски партньор.

След като законопроектът бъде одобрен и на второ четене от Долната камара на британския парламент, той ще бъде изпратен до Камарата на лордовете и ще се превърне в закон, след като получи съгласието на кралицата.

Междувременно премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че „страната запазва суверенен контрол над нашите закони и националната си съдба“. Той каза пред Би Би Си: „Ще има промени. И бяхме много ясни, че хората трябва да се подготвят за 1 януари, нещата ще работят по различен начин“.

В изказване пред британски депутати премиерът подчерта, че споразумението носи сигурност на бизнеса и на хората „Ще отворим нова глава в нашата национална история, като сключим сделки за свободна търговия по целия свят и ще утвърдим глобалната Великобритания като либерална, обърната навън сила за добро“, заяви той.  

 

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още