Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Великобритания одобри ваксината на „Пфайзер“ / „Бионтех“

Свят

Великобритания одобри ваксината на „Пфайзер“ / „Бионтех“

Великобритания одобри ваксината на Пфайзер / Бионтех - Tribune.bg
Снимка:

Поставянето й започва следващата седмица

Великобритания стана първата държава в света, която одобри за масово ползване ваксината на „Пфайзер“/ „Бионтех“, съобщават световните агенции. Регулаторът в Обединеното кралство заяви, че препартът има с 95% ефективност и може да започне да се прилага следващата седмица.  Очаква се имунизацията на високорисковите групи да започне още в следващите няколко дни.

Великобритания е поръчала 40 милиона дози, които стигат за ваксинирането на 20 милиона души, тъй като се поставят на два пъти. Първите 10 млн. дози се очакват в страната съвсем скоро, като първата доставка ще е в следващите дни. Това е най-бързо създадената ваксина – от замисъл до изпълнение. За нейната поява бяха нужни само 10 месеца.

Премиерът Борис Джонсън написа в Туитър: „Защитата на ваксините в крайна сметка ще ни позволи да възстановим живота си и да накараме икономиката да се движи отново“.

Около 50 болници на територията на Обединеното кралство са готови да започнат да поставят новата ваксина, пише Би Би Си. В момента се прави организация и за големи конферентни зали, в които да се създадат временни лаборатории, за да могат да поемат наплива.

Въпреки това здравните власти на Великобритания подчертават, че ваксинацията не трябва да отменя спазването на противоепидемичните мерки. Те призоваха гражданите да продължат да спазват правилата.

Какво представлява ваксината на „Пфайзер“/ „Бионтех“?

Новият препарат е т.нар. mRNA ваксина. Тя съдържа малки фрагменти от генетичния код на коронавируса, които ще обучат организма ни да се бори с COVID-19 и да изгради имунитет.

До момента mRNA ваксина никога не е одобрявана за масово поставяне върху хора, макар много да са били инжектирани с такива по време на клинични проучвания. Препаратът трябва да се съхранява при -70 градуса по Целзий и да се транспортира в специални кутии, които да поддържат температурата му. Веднъж доставена, дозите могат да преседят до пет дни в хладилник. Ваксината се състои от две инжекции, които трябва да се поставят с интервал от 21 дни.Имунитетът срещу коронавируса се изгражда до няколко седмици.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати