Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Великобритания се притесни от китайските камери и ги забранява

Свят

Великобритания се притесни от китайските камери и ги забранява

Великобритания се притесни от китайските камери и ги забранява - Tribune.bg
Снимка:

Въз основа на правителствен преглед на рисковете за сигурността Великобритания ограничава достъпа на произведено в Китай оборудване за наблюдение до чувствителни обекти, включително правителствени сгради, съобщава „Politico“.

„Прегледът стигна до заключението, че с оглед на заплахата за Обединеното кралство и нарастващите възможности и свързаност на тези системи е необходим допълнителен контрол“, заяви министърът Оливър Даудън в изявление пред парламента.  

Камерите са „произведени от компании, които подлежат на Закона за националното разузнаване на Китайската народна република“, добави Даудън.  

Британското правителство посъветва ведомствата да изключат китайското оборудване за наблюдение от основните мрежи на ведомствата и да го премахнат, без да чакат обновяване.

Миналото лято британски политици призоваха за забрана на използването на камери за наблюдение от китайските компании Hikvision и Dahua поради рискове за сигурността. Продуктите на тези компании са свързани с масово наблюдение и нарушения на човешките права в китайския регион Синдзян. Според доклад на групата за защита на неприкосновеността на личния живот „Big Brother Watch“ по-голямата част от мрежите за видеонаблюдение в публичния сектор на Обединеното кралство използват Hikvision и Dahua.

Правителството съветва отделите да обмислят дали китайското оборудване за наблюдение трябва да бъде забранено в зони "извън определението за чувствителни обекти", за да се намали допълнително рискът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети