Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Великобритания спира от 2030 г. продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили

Свят

Великобритания спира от 2030 г. продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили

Снимка:

Британският премиер Борис Джонсън планира да обяви следващата седмица забрана за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 г., пет години по-рано от предвиденото, съобщава „Файненшъл таймс”.

Великобритания първоначално планираше да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2040 г., като част от усилията за намаляване на емисиите на парникови газове, и през февруари Джонсън свали с пет години по-рано крайния срок.

Позовавайки се на неидентифицирани данни от индустрията и правителството, „Файненшъл таймс” пише, че Джонсън сега възнамерява да премести датата още по-рано - към 2030 г., в реч за политиката в областта на околната среда, която се очаква да изнесе следващата седмица.

Би Би Си също съобщи за подобен план по-рано в събота, без да посочи източници, пише БГНЕС.

Говорителка на „Даунинг Стрийт”10 отказа да коментира информациите или съдържанието на предстоящата реч на Джонсън.

„Файненшъл таймс” заяви, че не се очаква новият график да се прилага за някои хибридни автомобили, които използват смес от електрическо задвижване и изкопаеми горива и все още могат да бъдат продавани до 2035 г.

Краят на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили ще отбележи огромна промяна на автомобилния пазар на Великобритания.

Данните в бранша показват, че автомобилите с бензинови и дизелови двигатели представляват 73,6% от продажбите на нови автомобили досега тази година, докато едва 5,5% от продажбите са за чисто електрически превозни средства, които обикновено са по-скъпи. Хибридните превозни средства от различни типове съставляват останалите продажби.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още