Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Великобритания умишлено ще инфектира доброволци с COVID-19

Свят

Великобритания умишлено ще инфектира доброволци с COVID-19

Снимка:

Великобритания иска да се превърне в първата държава в света, която умишлено ще заразява здрави доброволци с коронавирус. Това потвърдиха от правителството на страната. 90 доброволци ще бъдат умишлено заразени с Covid.

Изпитанията, които могат да започнат през януари, имат за цел да ускорят надпреварата за получаване на ваксина. Правителството влага в изпитанито 33, 6 милиона паунда.

Безопасността ще бъде приоритет номер едно, настояват експертите. Плановете ще се нуждаят от етично одобрение и подписване от регулаторите, преди да могат да продължат напред. Изследванията чрез директно заразяване осигуряват по-бърз начин за тестване на ваксини, защото не е нужно да чакане хората да бъдат изложени на болест по естествен път, коментира Би Би Си.

Най-напред са били тествани малки количества, за да се открие точно колко може да причини инфекция на Covid при доброволци на възраст от 18 до 30 години. Те ще бъдат заразени през носа и ще са под денонощно наблюдение.

Професор Питър Опъншоу от Imperial College в Лондон заяви, че изследването има за цел не да разболее хората, а „да накара вируса да се репликира в носа“. „Смятаме, че като вземем всички предпазни мерки, ние можем да ограничим инфекцията“, каза той.

"Наистина е жизнено важно да се придвижим възможно най-бързо към получаване на ефективни ваксини и други лечения за Covid-19.", каза още той.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още