Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Венеция бе спасена от катастрофално наводнение благодарение на дигите „Мойсей“

Свят

Венеция бе спасена от катастрофално наводнение благодарение на дигите „Мойсей“

Венеция бе спасена от катастрофално наводнение благодарение на дигите Мойсей - Tribune.bg
БГНЕС

„Мойсей“ е проектиран така, че да може да предпази града от приливи, достигащи 3 метра

Системата от плаващи диги „Мойсей“ се задейства заради изключително високото покачване на водното равнище във Венецианската лагуна и спаси Венеция от големи наводнения, съобщиха италиански медии, цитирани от БТА.

Заради проливните дъждове из цяла Италия метеоролозите прогнозираха, че водното ниво в лагуната, или така наречената „висока вода“ ще достигне 170 сантиметра днес. Това е близо до рекордните нива.

В резултат на предупреждението бяха вдигнати подводните диги на „Мойсей“ през нощта, което предпази града и прочутия му площад „Сан Марко“ от големи поражения.

В града бушуват и силни ветрове, а проливните валежи продължават да валят. Това обаче не попречи на няколко смели туристи да излязат на разходка в града.

Феноменът „висока вода“ във Венеция се дължи на комбинация от фактори, обострени от климатичните промени. Сред тези фактори са покачване на морското равнище, необичайно големите приливи и подронването и слягането на терените, на които е изграден градът.

„Ако бариерите на „Мойсей“ не бяха тук, щеше да има катастрофално наводнение във Венеция", заяви италианският министър на инфраструктурата Матео Салвини.

А кметът на Венеция Луиджи Бруняро допълни, че ако не е била системата от диги, то нивото на водата в района на Пунта дела Догана във Венеция, където се сливат двата големи канала -  Канале Гранде и Каналът Джудека – е щяло да бъде 173 сантиметра. „Щяхме да имаме ново опустошение, ако не беше „Мойсей“, написа той в страницата си във Фейсбук. „Трябва да имаме куража да правим избори и да вярваме в технологиите“, добави Бруняро.

„Мойсей“, проектиран през 1984 година и в който бяха вложени милиарди евро, заработи за първи път през 2020 година след закъснения в реализацията и корупционни скандали. „Мойсей“ е проектиран така, че да може да предпази града от приливи, достигащи 3 метра.

Според прогнозите „високата вода“ във Венеция ще продължи и в сряда, и  в четвъртък, като се смята, че и през двата дни нивото ще е 140 сантиметра.

Проливни дъждове и наводнения имаше иначе и в Сардиния, Лацио и Абруцо, допълва АНСА.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Венеция
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати