Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Венецуела – между президента-диктатор и президента-узурпатор

Свят

Венецуела – между президента-диктатор и президента-узурпатор

Венецуела – между президента-диктатор и президента-узурпатор - Tribune.bg

Младият опозиционен лидер Хуан Гуайдо отправи претенции към поста на Мадуро. И има нужната международна подкрепа

Венецуела е на път да нагази в дълбоки и неизследвани води. Латиноамериканската страна в момента има двама президенти и всеки от тях се опитва да докаже на света, че той има законното право да управлява.

След като опозиционният лидер Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за нов временен президент, той за броени часове получи подкрепата на десетки западни държави, начело със САЩ. В отговор действащият президент Николас Мадуро обяви случващото се за преврат и скъса дипломатическите отношения с Вашингтон.

Президент или диктатор? Кой е Николас Мадуро?

56-годишният Мадуро е един от най-спорните държавни лидери в света. Той управлява еднолично страната от 2013 година. Властта беше завещана на Мадуро от умиращия му предшественик Уго Чавес.

Оттогава действащият президент е печелил на два пъти избори – въпреки че резултатите винаги са били спорни и отричани от международната общност. Авторитарните похвати на Мадуро обаче далеч не са най-големият му грях към венецуелския народ. А американските нации го обвиняват в престъпления срещу човечеството.

Социалистическа Венецуела е изправена пред недостиг на храни и основни продукти вече повече от десетилетие, като ситуацията с глада и бедността ескалира до крайност през миналата година. Мизерията прокуди над 3 млн. венецуелци от богатата на петрол страна и те се превърнаха в икономически и политически бежанци.

Страната отбеляза исторически финансов антирекорд, записвайки над 1 300 000% инфлация през ноември 2018 г. (за сравнение инфлацията в България през 1997 г. е „едва“ 2000%). Валутата е напълно обезценена, а дори и основните продукти са напълно непосилни за венецуелския народ.

Президент или узурпатор? Кой е Хуан Гуайдо?

35-годишният „претендент“ се закле като президент в момент, в който Мадуро едва започва новия си президентски мандат. Въпреки че не е печелил изборите, встъпването в длъжност на Гуайдо има гласна и негласна благословия от страна на международната общност.

Той превзе политическата сцена, докато хиляди бяха по улиците и протестираха срещу новия мандат на Николас Мадуро, и се възползва от кризата, обявявайки се за президент. Отявлен опозиционер, Гуайдо стои начело на протестите срещу режима вече десетилетие. В началото се прочу като организатор на демонстрации срещу Уго Чавес.

Зад самообявилия се вече застанаха страни като САЩ, Канада, Аржентина, Бразилия, Колумбия, Еквадор и други. Австралия обмисля възможността да застане зад него, а Европа се обяви за незабавното провеждане на нови и легитимни избори.

Неизследвана територия – какво ще стане сега?

Николас Мадуро обаче също не е изпаднал в тотална международна изолация. Зад него плътно стоят Русия, Иран и Турция. Ползва се с подкрепата и на други страни.

Протестите вътре в страната му обаче няма да спрат лесно. Най-малко 7 души загинаха в днешния антиправителствен протест. Мадуро не дава признаци, че може да се повлияе от мнението на международната общност за личността и методите му и хвърля всички усилия в смазването на демонстрацията.

А развоят от кризата засега остава обвит в мъгла.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати