Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Виена отново е най-добрият град за живеене, следва Копенхаген

Свят

Виена отново е най-добрият град за живеене, следва Копенхаген

Виена отново е най-добрият град за живеене, следва Копенхаген - Tribune.bg
Снимка:

Виена отново бе обявена за най-добрия град за живеене в света. Тази нощ стана известна годишната класация на "Икономист интелиджънс юнит", според която австрийската столица за четвърти път през последните пет години се нарежда начело, съобщиха австрийското обществено радио и телевизия ОРФ.

Второто място е на датската столица Копенхаген, следвана от два австралийски града – Мелбърн и Сидни, и канадския Ванкувър. Цюрих, през миналата година трети, сега заема шестото място, уточнява БТА.

Щутгарт е минал напред и се нарежда на 25-о място. Пред него се нарежда Париж. Според авторите на проучването големите демонстрации срещу пенсионната реформа са занижили ранкинга на френската столица, която миналата година бе 19-а. За сравнение Лондон се класира тази година на 46-о място, а Ню Йорк – на 69-о.

По региони, най-голям напредък е постигнат в Азия и Океания: Уелингтън (Нова Зеландия) се е изкачил с 35 места в класацията, Ханой (Виетнам) - с 20, а Куала Лумпур (Малайзия) - с 19.

За сметка на това много китайски градове са на по-задни позиции. Киев се завръща в класацията през тази година, но е на 165-о място. Дамаск в Сирия остава от 2015 г. градът, където хората живеят най-зле.

Класацията на градовете се основава на 30 критерия като стабилността, системата на здравеопазване, културата и околната среда, образованието и инфраструктурата. Виена предлага идеална комбинация на петте фактора, се казва в изследването. Единственият недостатък на града е липса на големи спортни събития.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати