Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Виктор Орбан се обиди на Вера Йоурова, иска оставката й

Свят

Виктор Орбан се обиди на Вера Йоурова, иска оставката й

Снимка:

Виктор Орбан се обиди на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова. Причината - тя критикувала унгарския премиер и лично страната му.

Орбан изпрати писмо до председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен с настояване Йоурова да подаде оставка. В добавка той заяви, че страната му прекъсва всякакви двустранни контакти с нея.

"Според заместник-председателя на ЕК в Унгария се изгражда "болна демокрация" и освен това тя обиди гражданите на ЕС с унгарска националност, заявявайки, че те нямат възможност да си създават независимо мнение", написа Орбан в писмото до Урсула фон дер Лайен. Той също така описа забележките като „влизащи в противоречие с ролята на Комисията като неутрална и обективна институция“.

А откъде тръгва обидата- Вера Йоурова казва в интервю за списание”Шпигел” този уикенд: „Г-н Орбан обича да казва, че изгражда нелиберална демокрация ... Бих казала: той изгражда лоша демокрация“.

Унгарският министър на правосъдието Джудит Варга също призова за оставката на Йоурова. "Никоя демократична институция не трябва да толерира лидер, който използва такива обиди, както тя в интервюто си за" Шпигел ", написа тя в Туитър.

От своя страна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен защити Йоурова и каза, че няма да иска оставката й, тъй като ѝ има доверие.   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още