Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Високо напрежение: Шал на Виктор Орбан приписа украинска територия на Унгария (ВИДЕО)

Свят

Високо напрежение: Шал на Виктор Орбан приписа украинска територия на Унгария (ВИДЕО)

Напрежение на дипломатическо ниво предизвиква шалът, с който се появи Виктор Орбан на своя среща с футболист. Будапеща и Киев обтегнаха отношения, след като унгарският премиер се показа с аксесоар, който изобразява карта на „Велика Унгария”, включваща части от Украйна и Румъния.

„Насърчаването на ревизионистични идеи в Унгария не допринася за развитието на украинско-унгарските отношения и не е в съответствие с принципите на европейската политика”, написа във Facebook говорителят на украинското министерство Олег Николенко.

По думите му Украйна иска извинение и опровергаване на всички унгарски претенции на украинска територия.

В публикация във Facebook Орбан не адресира директно полемиката около шала.

„Футболът не е политика. Не четете в него неща, които ги няма. Унгарският национален отбор принадлежи на всички унгарци, където и да живеят”, написа той.

Румънският евродепутат Алин Митута заяви в Twitter, че за подобни неща лидерите на ЕС трябва да накажат и изолират Орбан.

„Това е поредният безотговорен ход на Виктор Орбан, който се появи с шал с карта на Велика Унгария. Това е ревизионистичен жест, който поставя Орбан до Путин, който също мечтае за промяна на границите. Лидерите на ЕС трябва да го санкционират и да го изолират в Европейския съвет“, каза Митуза.

Украйна и Унгария многократно са се сблъсквали през последните години относно това, което според Унгария е ограничаване на правото на етническите унгарци, живеещи в Украйна, да използват родния си език, особено в образованието, след като Украйна прие закон през 2017 г., ограничаващ използването на малцинствени езици в училищата, отбелязва Ройтерс.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати