Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Вицепремиерът Захариева се срещна с външния министър на Египет Самех Шукри

Свят

Вицепремиерът Захариева се срещна с външния министър на Египет Самех Шукри

Вицепремиерът Захариева се срещна с външния министър на Египет Самех Шукри - Tribune.bg
Снимка:

Личните отношения между премиера Бойко Борисов и президента Сиси са отлични и трябва да се възползваме от това в името на двустранните отношения, заяви министър Шукри

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с външния министър на Египет Самих Шукри в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. 

Двамата обсъдиха широк кръг въпроси от двустранните отношения, както и ситуацията в Близкия изток след представянето на Плана за мир на САЩ. 

“Ще дойда в София за провеждането на заседание на съвместната комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, а впоследствие ще организираме посещение на президента Абдел Фатах Сиси. Личните отношения между премиера Бойко Борисов и президента Сиси са отлични и трябва да се възползваме от това в името на двустранните отношения”, заяви министър Шукри. 

За периода януари-юни 2019 г. двустранната търговия достига 432.0 млн. долара (ръст от над 25% спрямо същия период на 2018 г.), от които български износ 167.4 млн. долара (ръст от около 18.4% спрямо периода за 2018 г.) и внос от Египет 264.6 млн.долара (ръст от около 30% спрямо периода за 2018 г.) 

От юли 2015 г. функционират редовно линии на чартърни полети Варна-Кайро и София-Хургада. Средно между 1500 и 2000 египтяни посещават България всяка година, докато средно 3 000-4 000 българи пътуват годишно в Египет. 

Египет е първата арабска държава, с която България установява дипломатически отношения и е най-големият търговско-икономически партньор на България в Близкия изток и Африка. 

Дипломатическите отношения са установени на 3 февруари 1926 г. (преди 94 години), а първата българска легация в Кайро е създадена през септември 1933 г. Дипломатическите представителства на двете страни са издигнати в ранг посолство през декември 1958 г. 

Министрите Захариева и Шукри констатираха, че има сходство в оценките им за предложения от президента Тръмп план за мир в Близкия изток.

Двамата обсъдиха още ситуацията в Либия и откроиха важността на Берлинската инициатива за мирно решаване на конфликта в страната, като подчертаха че стабилизирането на страната и прекратяването на огъня следва да бъде постигнато без деструктивна външна намеса.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати