Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Литва спира достъпа на руските граждани до Шенгенското пространство

Свят

Литва спира достъпа на руските граждани до Шенгенското пространство

Литва спира достъпа на руските граждани до Шенгенското пространство - Tribune.bg
Снимка:

Гражданите на Руската федерация с валидни шенгенски визи няма да могат да влизат в Литва от 00:00 часа на 19 септември, съобщи ТАСС. Причината е решението на Сейма на Литва от 13 септември, според което във връзка със събитията в Украйна извънредното положение се удължава до 15 декември и се затваря влизането в страната за руски граждани, дори ако имат валидна шенгенска виза.

Това ограничение се подкрепя от Полша и други балтийски страни. В същото време Вилнюс определи категориите руски граждани, които ще бъдат допуснати в страната извън забраната.

Това се отнася за руски дипломати, представители на опозицията, служители на компании, извършващи транспорт до други страни от ЕС, както и членове на семействата на лица, които могат да представят валидно разрешение за пребиваване в страни членки или са граждани на страни членки. 

Според Службата за защита на държавната граница към Министерството на вътрешните работи на Литва през август 83 хиляди граждани на Руската федерация са пресекли границата на балтийската република, включително тези, които са преминали транзитно в Калининградска област.

861 души не са били допуснати в Литва поради неспазване на изискванията на Шенгенския кодекс.

 


Етикети Литва
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети