Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Влад Тенев е първият българин в списъка на милиардерите на „Форбс"

Свят

Влад Тенев е първият българин в списъка на милиардерите на „Форбс"

Влад Тенев е първият българин в списъка на милиардерите на Форбс - Tribune.bg
Снимка:

Създателят на Robinhood е 28 места преди Ким Кардашиян

Влад Тенев е първият българин в списъка на „Форбс" за най-богатите хора в света като се нареди на 2329 място с нетно състояние от 1 млрд. долара.

Създателят на платформата за търговия с акции без комисионни Robinhood Влад Тенев попадна в 35-тото издание на класацията като се нарежда с 28 места преди американската риалити звезда Ким Кардашиян в списъка на милиардерите.

31-годишният предприемач е тръгнал, когато е бил на 4 години, от Варна за САЩ. Той израства във Вирджиния, като през 2004 г. заминава да учи в Станфорд.

Израснал е в семейството на двама академично ориентирани родители, като и двамата работят в Световната банка, пише “Форбс”. От малък Влад Тенев проявява интерес към математиката и науката.

През 2009 г. Тенев и партньорът му Байджу Бат създават първия си стартъп, носещ името Сhrоnоѕ Rеѕеаrсh, който предлага инструменти за хедж-фондове и банки за изграждане на автоматизирани стратегии за търговия. През 2013г. двамата основават Robinhood – платформата за търговия с акции без комисионна. Тя се превръща в истинска мания сред младите американци с малък или никакъв опит в търговията с ценни книжа. През миналата година платформата достигна пазарна оценка от 11.2 млрд. долара.

 


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети