Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Военни са виновни за африканската чума по свинете в Белгия?

Свят

Военни са виновни за африканската чума по свинете в Белгия?

Военни са виновни за африканската чума по свинете в Белгия? - Tribune.bg
Снимка:

Полша поиска от ЕК частично сваляне на ограниченията заради болестта

Възможно е военни да си виновни за разпространението на африканската чума по свинете в Белгия. Тази версия набира все по-голяма популярност в страната, която все още се опитва да разбере как болестта се е разпространила на нейна територия. Според местни медии е възможно вирусът да е пренесен от войници, които са били на мисия в друга държава. Не се изключва и чуждестранни военни, които са били на посещение в Белгия, да са пренесли вируса.

Основа за тази версия е, че първите заразени с африканска чума свине са открити на военен полигон, който вече е закрит.

Другата версия е, че вирусът е пренесен от Източна Европа. Най-вероятно това е станала чрез товарни автомобили, които са минали през Белгия. Най-малко вероятната версия е внос на заразено животно.

Белгия е първата държава в Западна Европа, където бе открито разпространение на вируса след появата на смъртни случаи от африканска свинска чума в Европа. 

Болестта е разпространена още в България, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Румъния. Вирусът е открит и в Русия и Китай.

Във всички европейски държави са наложени мерки, които целят ограничаването на заразата и нейното унищожение. Сред тях са забрана за продажба и износ на месо от региони, където е регистрирана болестта. Полша от своя страна поиска от ЕК частично сваляне на ограниченията. Според полското министерство на земеделието ситуацията вече е овладяна и мерките не са необходими. Някои експерти обаче не са съгласни с ведомството и предупреждават, че не трябва да се избързва с премахването на ограничителните мерки.

Автор: Андреа Драганова

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати