Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Войната в Украйна: Киев твърди, че руски войници са унищожили лаборатория в „Чернобил“

Свят

Войната в Украйна: Киев твърди, че руски войници са унищожили лаборатория в „Чернобил“

Войната в Украйна: Киев твърди, че руски войници са унищожили лаборатория в Чернобил - Tribune.bg
Снимка:

Преговорите с Русия продължават, а Зеленски ще произнесе реч пред НАТО в четвъртък

Руските войски, окупирали атомната електроцентрала в Чернобил, са „разграбили и унищожили“ лабораторията на обекта, твърдят украински официални лица.

Държавната агенция заяви в публикация във Facebook, че в лабораторията е имало „високоактивни проби и образци от радионуклиди, които днес са в ръцете на врага“.

Лабораторията, чието създаване е струвало около шест милиона евро, е съдържала и „ценно аналитично оборудване“, което не е било налично другаде в Европа, заяви агенцията.

Чернобил - мястото на най-тежката ядрена авария в света през 1986 г. - не е работеща електроцентрала, но все още се нуждае от постоянен персонал контрол.

Руснаците я превзеха в първите дни на войната миналия месец и държаха работниците там в продължение на седмици, преди някои от тях да бъдат освободени.

Бившата ядрена площадка продължава да буди голямо безпокойство, а по-рано тази седмица парламентът на Украйна съобщи, че в близост до централата са избухнали горски пожари, които са били засечени на сателитни снимки.

Властите заявиха, че няма нарушение в радиационния фон.

Украинският президент Володимир Зеленски ще участва чрез видеоконферентна връзка в Срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в четвъртък, а  основната тема ще бъде войната в Украйна.

По-рано във видеообръщение украинският лидер заяви, че въпреки трудностите, преговорите с Русия продължават. Той обвини Русия, че пречи на евакуацията от Мариупол.

„Продължаваме да работим на различни нива, за да насърчим Русия да се придвижи към мир и да сложи край на тази брутална война. Украински представители участват в преговори, които се провеждат всеки ден. Много е трудно, понякога конфликтно. Но стъпка по стъпка вървим напред. Към днешна дата в Мариупол има около 100 000 души в нечовешки условия, напълно блокирани, без храна, без вода, без лекарства, подложени на постоянни обстрели и непрекъснати бомбардировки. Повече от седмица се опитваме да организираме стабилни хуманитарни коридори за мариуполци. И почти всички наши опити, за съжаление, са осуетявани от руските окупатори. Чрез обстрел или умишлен терор”, каза той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати