Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Войната в Украйна: Одеса се готви за руски десант; Зеленски: Здравно обслужване в страната е катастрофално

Свят

Войната в Украйна: Одеса се готви за руски десант; Зеленски: Здравно обслужване в страната е катастрофално

Войната в Украйна: Одеса се готви за руски десант; Зеленски: Здравно обслужване в страната е катастрофално - Tribune.bg
Снимка:

Украинските военни смятат, че е вероятно да бъде извършена руска десантна операция на черноморския бряг в района на пристанищния град Одеса, предаде ДПА.

Според изявление на регионалното военно командване, руски разузнавателни дронове все по-често летят над района, съобщи вестник „Украинска правда“.

Освен това руският флот продължава да има силно присъствие край контролираното от украинците крайбрежие.

Местните жители бяха посъветвани да стоят далеч от плажовете по крайбрежието и да се въздържат от пътуване в малки лодки.

Населението беше призовано да съобщава за подозрителни дейности, информира БТА.

Във видеообръщение президентът Зеленски определи ситуацията с медицинските услуги в Украйна както „катастрофална“.

„Ако вземем само медицинската инфраструктура към днешна дата, руснаците са унищожили или повредили почти 400 здравни заведения. Това са болници, родилни домове, амбулатории. Във временно окупираните райони на Украйна на изток и юг – ситуацията с достъпа до медицински услуги и лекарства е просто катастрофална. Дори най-простите лекарства липсват. Русия донесе на Украйна и Европа такива проблеми, които не можехме да си представим преди няколко месеца“, заяви той.

324 украинци са спасени при девет обмена на пленници с руските сили от началото на войната през февруари, съобщи Службата за сигурност на Украйна (SBU).

„Всичко това е постигнато в резултат на системната и комплексна работа на Съвместния център за издирване и освобождаване на затворници, който функционира под патронажа на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна - президента Володимир Зеленски“, се казва в изявлението.

От SBU заявиха, че разполагат със специална гореща линия за информация относно незаконно лишаване от свобода или пленяване на нейни граждани. ‚Да върнем украинците у дома!“ - това е мотото на службата.

Войната на Русия срещу Украйна доведе до смъртта или раняването на хиляди хора и принуди повече от 5,6 млн. души да избягат в чужбина.

Москва нарича действията си „специална военна операция за демилитаризиране и денацификация“ на Украйна. За западните държави обаче това е агресивна война, заради която те наложиха поредица от санкции на Москва.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати